Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept. Výrazná, lehce exotická polévka s voňavým kořeněným základem, sladkou pečenou mrkví a kokosovým mlékem v závěru je polévkou, která zahřeje a bezpochyby i zachutná.

Co je potřeba

  • ½ kg mrkve
  • 4 lžíce olivového oleje (2 lžíce na upečení mrkve a zbylé dvě lžíce do základu polévky)
  • 1 menší cibule
  • 2 cm očistěného čerstvého zázvoru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 2 lžičky třtinového cukru (dle chuti lze i více)
  • sůl a pepř
1

Mrkev oloupejte, nakrájejte na malé kousky a na plechu vyloženém pečicím papírem ji promastěte 2 lžícemi olivového oleje. Osolte, opepřete a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Pečte přibližně 30–40 minut, dokud nebudou kousky mrkve měkké.

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept
2

V hrnci na zbylých dvou lžících oleje orestujte nadrobno nasekanou cibuli se zázvorem nakrájeným na drobné kostičky.

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept
3

Přibližně po 2 minutách restování přisypejte veškeré voňavé koření a za stálého míchání jej nechejte rozvonět.

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept
4

Kořeněný základ pak zalijte horkým vývarem a přiklopené 5 minut povařte.

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept
5

Poté do hrnce přidejte upečené kousky mrkve a 2 minuty prohřejte, aby mrkev vstřebala chuť koření.

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept
6

Následně tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept
7

Přilijte kokosové mléko, dochuťte solí, pepřem, limetkovou šťávou i cukrem a minutku prohřejte, ale nevařte. Stačí, když se kokosové mléko spojí s polévkou. V této fázi můžete polévku ještě doředit přidáním dalšího vývaru či vody.

Horkou polévku servírujte s lístky čerstvého koriandru, možno i s nadrobno nakrájenou čerstvou čili papričkou.

Jak z pečené mrkve uvařit výrazně kořeněnou polévku | recept

Tipy

  • Výraznost a kořeněnou chuť lze pro zvlášť citlivé jazýčky ještě více zjemnit, a to přidáním čerstvého smetanového sýru typu žervé či Lučina, který v uvařené polévce necháte pouze rozpustit. Rovněž tak lze polévku na talíři ozdobit smetanou na vaření, která pikantnost také lehce stáhne.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.