Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z ryzců nebo holubinek připravit výbornou směs nejen na topinky | recept

směs na topinky z ryzců nebo holubinek

Topinková houbová směs je tak snadná, že není potřeba uvádět přesný rozpis. Každý z nás má jinou představu o tom, co je pikantní chuť, a proto si závěrečné dochucení udělejte tak, aby vám vyhovovalo. Na receptu je důležitý jen poměr hub a paprik. Množství ostatních ingrediencí je již ve vaší režii. Nápad není můj, ale ani neznám autora, na internetu koluje v různých diskusích a uveřejněn byl i v některých časopisech a kuchařkách. Já mohu jen potvrdit, že takto připravená směs je opravdu vynikající.

 

Co je potřeba

  • 500 g čerstvých ryzců (holubinek)
  • 250 g paprik
  • lžíce sádla
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • kečup
  • další koření podle chuti (česnek, kmín, chilli…)
1

Jaké houby vybrat

Připravte si houby – očistěte je a nakrájejte na silnější plátky. Doporučuji opravdu pouze ryzce nebo holubinky. Možná by se daly využít i růžovky, ale nezkoušela jsem je. Hřibovité houby se nehodí, i když se říká „proti gustu žádný dišputát“.

Jak poznat chutné ryzce se dočtete zde, článek o vhodných druzích holubinek je tady.

ryzce na houbovou směs
2

Začněte dusit houby

Na pánvi nechte rozpustit lžíci sádla a vložte do něj pokrájené houby. Promíchávejte, houby uvolní tekutinu, takže je nemusíte podlévat. Osolte a opepřete, případně okořeňte dle vlastní chuti. Nechte tekutinu odpařit.

Mezitím si nakrájejte papriky na proužky. Na barvě nezáleží, ovšem směs bude lákavější s paprikami různých barev.

ryzce s barevnými paprikami
3

Dokončení – papriky a kečup

Jakmile se z pánve odpaří téměř všechna tekutina, přidejte k houbám papriky, krátce restujte a nakonec zalijte kečupem. Prohřejte a máte hotovo.

Houbovou směs můžete naplnit do skleniček a zavařit při 90 °C po dobu 30 minut, budete ji mít připravenou, kdykoli na ni dostanete chuť.

Směs je vynikající na topinky a prý se skvěle hodí na bramborák připravený běžným způsobem. Dá se jíst i jen tak z chlebem jako houbové lečo.

Tipy

Pokud máte rádi kari koření, doporučuji kari kečup (Pozor! Mnoho lidí jej nemusí.)

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a maj…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.