Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct filé s růžovkami a sýrem | houbový recept

Jak zapéct filé s růžovkami a sýrem | houbový recept. Dnešní recept na tresku s houbami je určen těm, co bezpečně rozeznají Muchomůrku růžovku, je totiž jednou z hlavních ingrediencí. Růžovka (masák) je velmi chutná houba, někdy se udává, že je chutnější než pravé hřiby. Její nevýhodou je to, že ji nezkušený houbař snadno zamění za jedovatou Muchomůrku tygrovanou, která někdy roste na stejném stanovišti. Jestliže růžovku dobře znáte, nebo jste ji dostali od někoho důvěryhodného, vyzkoušejte ji připravit následujícím způsobem. Zaručuji, že nebudete zklamáni, jídlo chutná skvěle!

Co je potřeba

Recept je jednoduchý a není nutné uvádět přesný rozpis

  • filety z tresky
  • muchomůrka růžovka
  • máslo
  • sůl
  • petrželová nať
  • strouhaný sýr
1

Houby očistěte, sloupněte pokožku klobouku a nakrájejte je na větší kousky. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte houby, osolte je a nechte vydusit tekutinu, kterou uvolní. V deštivém počasí je jí více, proto nechte sporák zapnutý na vyšší stupeň, aby se odpařila rychleji. Jakmile v pánvi zbyde jen tuk, odstavte ji a nechte houby lehce zchladnout.

2

Do pekáčku položte filety v jedné vrstvě. nemusíte přidávat žádný tuk, v podušených houbách a tvrdém sýru je ho dost. Ryby osolte a pokryjte je vrstvou hub. Záleží na vás, jaké množství hub dáte, já mám raději vyšší vrstvu, než je na fotografii.

3

Další vrstvu tvoří petrželová nať. Doporučuji hladkolistou petržel, má intenzivnější chuť i vůni. Petržel lze nahradit pažitkou i sekanou cibulovou natí. 

4

Nakonec bohatě posypte strouhaným sýrem, podle toho, jaký máte v oblibě. Dávám mozzarellu, má neutrální chuť a dává vyniknout rybímu masu a houbám. Zapečte při 200 °C do zezlátnutí povrchu. Podávejte s chlebem, brambory nebo bramborovou kaší.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit lečo 5× jinak | recepty
Jak uvařit lečo 5× jinak | recepty. V následujícím článku najdete pět receptů, které by se vám mohly hodit. Konečně totiž začala dozrávat tu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.