Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct růžovky se šunkou, vejci a sýrem | recept z hub

Jak zapéct růžovky se šunkou, vejci a sýrem | recept z hub. Vyzkoušejte zapečené klobouky hub se šunkou, vejci a sýrem. Recept je jednoduchý, rychlý a jídlo poměrně vydatné. Přílohu můžete zvolit jakoukoli, univerzální je chléb nebo tmavé pečivo. 

Co je potřeba

  • 6 středně velkých klobouků muchomůrky růžovky
  • 2 vejce
  • 80 g šunky
  • 1 malá cibule
  • lžíce sádla
  • sůl
  • pažitka
  • petrželová nať
  • 150 g tvrdého sýra
  • mletý pepř
1

Na zapékané houby se nejlépe hodí mladé plodnice muchomůrky růžovky (masáku). Při jejich sběru je nutná opatrnost, aby nedošlo k záměně za jedovatou muchomůrku tygrovanou. Proto každou houbu pečlivě prohlédněte a zkontrolujte hlavní znaky, kterými se oba druhy od sebe odlišují. Pokud růžovku neznáte, jídlo můžete připravit i z bedel nebo holubinek.

2

Růžovky očistěte a sloupněte pokožku klobouku. Pekáček potřete rozpuštěným sádlem a klobouky rozložte vedle sebe. Každý osolte a okořeňte mletým pepřem.

3

Na sádle osmahněte na proužky pokrájenou cibuli, přidejte šunku, rozmíchaná vejce, sůl a nechte směs ztuhnout. Nakonec vmíchejte pažitku, která dodá lehkou příchuť česneku. Pokud vám česnek nedělá problémy, můžete zároveň s cibulkou osmahnout i rozsekaný stroužek česneku a pažitku vynechat.

4

Na každý klobouk položte plátek tvrdého sýra, druh zvolte podle vlastního uvážení. Na sýr položte náplň a překryjte dalším plátkem sýra.

5

Vložte do předehřáté trouby a zapékejte při 200 °C do zezlátnutí. Hotové jídlo posypte čerstvou petrželovou natí a ihned podávejte.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct houbovou nádivku | recept
Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a maj…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.