Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ze šťavnaté cukety rychle uvařit zeleninovou směsku se smetanovou omáčkou a nivou

Jak ze šťavnaté cukety rychle uvařit zeleninovou směsku se smetanovou omáčkou a nivou

Rychlá směska ze šťavnaté cukety a nasládlých druhů zeleniny, která se díky smetaně a nivě během chvilky stane výtečnou zeleninovou směskou se smetanově krémovou konzistencí, kde aromatická niva dokonale zvýrazní její celkově jemné ladění.

Co je potřeba

  • 1 větší cuketa (cca 400 g)
  • 2 velké mrkve
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • 250 ml vývaru (nejlépe zeleninového)
  • 200 ml smetany na vaření (12%)
  • 80–100 g nivy
  • 1 cm plátek másla
  • 1 lžíce rýžové mouky (lze i klasické hladké mouky)
  • sůl a pepř k dochucení
  • 5 kuliček nového koření
1

Důležitým základem k podpoření chutě i vůně výsledné zeleninové směsky je směs nadrobno nasekané cibule a na plátky nakrájeného česneku, které nechejte na klasickém jemném másle zesklovatět.

V mezidobí si omytou cuketu nakrájejte i se slupkou na drobnější kostky a oloupanou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.

příprava základu z másla, cibule a česneku;
očistění a úprava cukety a mrkve
2

Jakmile cibule zesklovatí a česnek s máslem se rozvoní, přisypte do hrnce nakrájenou cuketu a nahrubo nastrouhanou mrkev. Společně přibližně 3 minuty restujte až cuketa s mrkví zavadnou a vytvoří tak dokonale šťavnatý, příjemně nasládlý a jemný zeleninový základ pro výslednou zeleninovou směsku.

přidání jemných druhů zeleniny do cibulového základu
3

Poté zeleninový základ osolte, opepřete a přidejte kuličky nového koření. Současně směs přelijte vývarem, nejlépe zeleninovým, hrnec přiklopte a 3–5 minut povařte.

podlití zeleninovým vývarem a ochucení voňavým kořením
4

Následně směs zaprašte moukou, a to buď bezlepkovou rýžovou či klasickou hladkou, a po jejím propojení se zeleninovou směsí do hrnce přilijte i smetanu na vaření. Hrnec nechejte odklopený a na mírném ohni za občasného míchání vše pár minut povařte.

Tip: Jak zdravě zahušťovat pokrmy

zahuštění a zvláčnění zeleninové směsky
5

V průběhu vaření zeleninovou směs doplňte o poslední příjemně nasládlou a jemnou zeleninu, tedy hrášek.

Jelikož je hrášek měkký poměrně rychle, přidejte jej spíše ke konci vaření.

přimísení jemného hrášku
6

V okamžiku, kdy zeleninová směska začne získávat vláčnou omáčkovou konzistenci a smetana s moukou ji jemně zahustí, vyjměte z ní kuličky nového koření, a naopak přidejte rozdrobenou aromatickou nivu, kterou nechejte v zeleninové směsi prolnuté smetanovou omáčkou na mírném ohni za stálého míchání rozpustit.

V tuto chvíli můžete zeleninovou směsku buď lehce naředit či omáčku naopak více svařit do hutnější konzistence. To už záleží na vaší chuti.

Takto rychle připravenou zeleninovou směsku ze šťavnaté cukety a smetanové omáčky s nivou podávejte například s bramborem a s na kolečka nakrájeným a na oleji dozlatova opečený měkkým salámem či přímo točeným salámem, nebo i chutně s buřtem.

dokončení zeleninové směsky přidáním aromatické nivy
opečení měkkého salámu či buřtu k podávání

Tipy

  • Zejména děti, které aromatickou nivu zrovna moc nemusí, jistě ocení i jemnější ladění této zeleninové směsky, kdy lze aromatickou nivu buď zcela vynechat a smetanu v ní více vydusit či omáčkovou konzistenci podpořit přidáním další rýžové mouky, nebo nivu jednoduše nahradit jiným, jemnějším, ale tučným sýrem, a to v množství dle potřeby.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.