Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat ředkvičku i s listy | recepty

Jak zpracovat ředkvičku i s listy | recepty na zapékané ředkvičky, salát, pesto, dip, máslo. Ředkvička je předzvěstí opravdového jara, je první sklízenou zeleninou ve skleníku nebo na  zahrádce. Pěstuje se v několika odrůdách vzájemně se lišících tvarem i barvou. Ředkvička se nejčastěji uplatňuje v kuchyni syrová, přidává se do salátů, dipů nebo se konzumuje  na chlebu s máslem či ve formě pomazánek. Věděli jste, že i nať (mmch. plná vitamínů) se dá zpracovat a vyrobit z ní chutné pesto? Zajímavou chuť má ředkvička pečená v troubě. Jak na to, a nejen to, se dočtete v dnešním článku.

Co je potřeba

Ředkvičkový salát

  • 4 svazky červených kulatých ředkviček
  • 4 vařená vejce nakrájená na kostičky
  • lžíce dijonské hořčice
  • 1 střední červená cibule
  • 2 lžíce petrželové nati
  • 100 g majonézy
  • 4–5 sladkokyselých okurek
  • 2 lžíce kaparů
  • pepř
  • sůl
  • lžíce olivového oleje
  • ocet nebo citronová šťáva
1

Zapékané ředkvičky

Ředkvičky nakrájejte na čtvrtky, obalte ve směsi soli, pepře a oleje. Rozložte je na pekáč a upečte při 200 °C do poloměkka. Upečené nechte vychladnout. Z majonézy, hořčice, nakrájené cibule a okurek, citronové šťávy, kaparů a petržele připravte dresink. Vychladlé ředkvičky promíchejte s vejci a dresinkem, podle chuti dosolte a dokořeňte. Podávejte s pečivem.

2

Ředkvičkové pesto

Z mladých jemných listů ředkvičky připravte pesto, které je chutným doplňkem k rybám, kuřecímu masu, těstovinám a bramborám. Listy je škoda vyhazovat, mají vysoký podíl vitaminu C, vápníku a antioxydantů. Listy umixujte s olivovým olejem, česnekem a parmezánem. Listy mají štiplavou pepřovou chuť, přidejte k nim mandle, pistácie, slunečnici nebo makadamiové ořechy. Dochuťte citronovou šťávou. Poměr ingrediencí zvolte podle sebe, je zbytečné udávat přesný rozpis. Nejlépe chutná pesto připravené tzv. „od oka“.  

3

Ředkvičkový dip k zelenině nebo slaným krekrům

Co je potřeba pro výrobu ředkvičkového dipu:

  • 240 g smetanového sýru
  • 1 svazek ředkviček
  • 1/2 červené cibule
  • citronové šťávy
  • podle chuti sůl a pepř

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, ředkvičky nahrubo nastrouhejte a smíchejte se sýrem. Ochuťte citronovou šťávou a pepřem, podle potřeby dosolte.

4

Ředkvičkové bylinkové máslo

Do utřeného másla se solí a pepřem přidejte jemně strouhané ředkvičky. Dochuťte libovolnou bylinkou nebo jejich kombinací. K ředkvičce se hodí zejména pažitka, kopr, kerblík, bazalka, hladkolistá petržel.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články