Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat zásobu cibule

19. Březen 2021

Jak zpracovat zásobu cibule | návody na zpracování cibule. Letos jsem špatně odhadla množství uskladněné cibule a tak mně zbývá poměrně velká zásoba. Jelikož se blíží jaro a cibule začne rychle ztrácet na kvalitě, přemýšlela jsem co s ní.

Inspirovala jsem se u foodblogerů a zkusila karamelizovanou cibuli. Takto zpracovaná cibule se hodí na pizzu, omeletu, hamburger nebo steak. Příprava je náročná na čas, obvykle trvá hodinu a více, podle množství cibule. Vynaložený čas se vám vrátí, vaření s předem připravenou cibulí bude trvat kratší dobu.

Co je potřeba

  • cibule (žlutá, červená, bílá)
  • olej nebo ghí
  • sůl
  • cukr volitelně
  • balsamikový ocet

 

1

Předsmažená cibule

Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky nebo větší kostky. Kousky cibule se během tepelné úpravy zmenší. Při krájení cibule nemluvte a mějte zavřená ústa (dýchejte nosem), nebude to tak štípat. Babské rady uvádějí, že pomáhá mít v ústech kůrku chleba, můžete vyzkoušet, jestli to funguje.

2

Nakrájenou cibuli zalijte olejem a promíchejte, aby se všechny kousky obalily tukem, budou se pak smažit rovnoměrně. Nechte stát v pokojové teplotě asi hodinu.

3

Zahřejte kastrol nebo pánev se silným dnem. Do nahřáté nasypte část cibule, ale ne moc vysokou vrstvu (cibule by se nahoře vařila v páře). Celé množství se musí začít smažit najednou. Smažte zvolna při nižší teplotě. Cibuli čas od času promíchejte a smažte do požadované barvy.

4

Hotovou cibuli nechte okapat na sítku a uskladněte. Můžete ji zmrazit v silikonové formě na muffiny a pak jednotlivé porce nasypat do zip sáčku. V mrazničce vydrží 3 měsíce. Osmaženou cibulku můžete také napěchovat do malých sklenic a povrch zalít sádlem. Sklenice přechovávejte v chladničce.

Cibulka připravená tímto způsobem se hodí jako náplň do bramborových knedlíků, do omáček nebo k ochucení různých dipů. Pro tmavší barvu lze cibulku dosmažit podle potřeby.

5

Karamelizovaná cibule

Karamelizovaná cibulka se hodí k posypání již hotových jídel nebo jako chuťovka s oblíbeným dresingem.

Cibuli ozdobně nakrájejte a rozložte podle obrázku. Osmažte ji v olivovém oleji nebo ghí. Cibuli obraťte během smažení a jakmile zezlátne, osolte ji. Podlejte dvěma lžícemi červeného (bílého) vína a nechte ho odpařit. Nakonec lehce zakápněte balsamikovým octem, aby se uvolnila usazenina na pánvi. Podle chuti můžete dokořenit i jinak, zkuste například tymián.

Cibule je přirozeně sladká, máte-li raději sladší, zároveň se solí přidejte lžičku krupicového cukru a nechte zkaramelizovat, teprve pak přidejte víno a pokračujte popsaným způsobem.

6

Sušená cibule

Cibuli, která již není v kondici (ale není zkažená!), můžete usušit v sušičce nebo troubě. Cibuli nakrájejte na proužky a ponořte asi na 30 sekund do vroucí vody. Pak ochlaďte v ledové vodě. Studenou osušte. Blanšírováním zkrátíte dobu potřebnou k usušení cibule a také zčásti snížíte vůni (zápach) při sušení. Cibule se suší při teplotě 50–60 °C. Při sušení v troubě nechte pootevřená dvířka, aby mohla unikat pára. Cibule se suší 10–12 hodin.

Uskladnit se musí důkladně vysušená v dobře těsnící nádobě. Před použitím ji na chvíli zalijte vodou. Sušenou cibuli lze rozmixovat na prášek a využít k výrobě vlastních ochucovadel. Správně usušená a uskladněná cibule vydrží celý rok.

Smaženou cibulku podávanou samostatně můžete ochutit worcesterem, sojovou omáčkou nebo místo vína podlít masovým vývarem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat kuře se zeleninou | recept
Jak udělat kuře se zeleninou | recept. Kuře se zeleninou? Lehké jídlo, které vám jistě zachutná. Tato úprava kuřete je nenáročná na ingredience, navíc…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.