jaktak.cz

Jak upéct „Sacher “ cukroví | recept na vánoční cukroví

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct „Sacher “ cukroví | recept na vánoční cukroví. Dnešní cukroví je sice trošku náročnější na čas, ale složité rozhodně není. Opět jsem se nechala inspirovat v zahraničí a ponechala jsem i slovo Sacher v názvu, i když se slavným dortem má cukroví společnou možná jen meruňkovou marmeládu. Cukroví je efektní a aby byl kontrast marcipánu a kakaového těsta větší, použila jsem černé kakao. 

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 15 g kakaového prášku
  • 150 g mletých mandlí
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky rumu
  • 175 g másla
  • meruňkovou marmeládu na potření

Marcipánová srdíčka:

  • 150 g marcipánové hmoty
  • 15 g moučkového cukru

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 20 g ztuženého tuku
  • lžičku oleje

Krok 1

Promíchejte mouku s kakaem, mletými mandlemi a moučkovým cukrem. V suché směsi vytvořte důlek a do něj vložte dva žloutky a nalijte rum. Přidejte kousky změklého tuku a vypracujte těsto. Těsto zabalte a nechte nejméně hodinu odpočinout v chladnu. 

Krok 2

Ztuhlé těsto vyválejte na plát silný 5 mm. Těsto musíte zpracovávat rychle, dokud je studené, jinak se lepí.

Pracuji vždy s malým množstvím, aby zůstalo tužší a abych nemusela těsto při vyvalování podsypávat. Těsto lze také vyvalovat mezi dvěma papíry na pečení. Vykrajujte srdíčka a skládejte je na plech. Pečte 10–15 minut při 170 °C. Upečené nechte vychladnout na mřížce.

Krok 3

Koupenou marcipánovou hmotu nastrouhejte na nudličky, aby se lépe zpracovávala. Spojte ji s moučkovým cukrem a vyválejte na tenký plát. Vykrájejte stejně velká srdíčka, jako jsou ty z těsta.

Krok 4

Upečené srdíčko potřete na spodní rovné ploše meruňkovou marmeládou. Přilepte srdíčko z marcipánu a přiklopte druhým potřeným srdíčkem z těsta. Lehce přimáčkněte.

Krok 5

Rozehřejte nalámanou čokoládu, ztužený tuk a lžičku oleje. Promíchejte, aby se vše dohromady dobře spojilo. Pak jednotlivé kousky v polevě namáčejte a nechte čokoládu zaschnout. Jestli budete mít chuť, stejným způsobem si připravte polevu z bílé čokolády a srdíčka dozdobte.

Cukroví potřebuje krátce odležet. Uchovávejte ho na chladnějším místě v uzavřené nádobě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-sacher-cukrovi-recept-na-vanocni-cukrovi.html