jaktak.cz

Jak upéct různé druhy pečiva z bramborového kynutého těsta

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bramborové kynuté těsto podle následující receptury je univerzální a můžete z něj upéct tyčky, preclíky nebo i dalamánky. S těstem se trochu hůře pracuje, bramborové těsto má tendenci řídnout, lepí se na ruce a není příliš žádoucí přidávat mouku navíc. Pečivo by bylo moc tuhé a i chuť by se zhoršovala. Ruce si před prací s těstem poprašte moukou a pracovní desku při tvarování tyček a preclíků také. Jemná chuť a vláčné těsto vám bude odměnou za trochu nepříjemnou práci s ním.

Co je potřeba

  • 500 g vařených brambor ve slupce
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček instantního droždí (8 g)
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • vejce na potření
  • posyp (mák, sezam, kmín, hrubá sůl)
  • papír na pečení

Krok 1

Mouku promíchejte se solí a instantním droždím. Přidejte jemně strouhané brambory a vše dohromady prohazujte tak, aby se brambory obalily moukou.

Krok 2

Ve středu směsi utvořte důlek a vlijte teplé mléko. Nožem do mléka postupně zapravujte sypkou směs dokud je to možné, pak těsto vypracujte ručně.

Krok 3

Těsto by mělo být tužší, během kynutí zřídne. Jestliže se vám nedaří těsto spojit, přidejte trochu mléka nad rámec rozpisu. Potřeba tekutiny se odvíjí podle mouky, někdy stačí mléka méně, jindy je třeba více. Těsto nechte v teple přibližně hodinu kynout. Mísu s těstem zakryjte utěrkou.

Krok 4

Asi po hodině (čas je orientační), doba kynutí závisí na teplotě místnosti – těsto zdvojnásobí svůj objem. Přendejte ho na moukou posypanou kuchyňskou desku nebo silikonový vál.

Krok 5

Příborovým nožem odkrajujte kousky těsta velké podle toho, jaké pečivo máte v plánu upéct. Dalamánky tvarujte do malých bochníčků nebo oválků. Na tyčky a preclíky vyvalujte z kousků těsta dlouhé „hady“ a upravte do požadovaného tvaru. Na křupavé preclíky a tyčky vyválejte prameny hodně tence.

Krok 6

Pečivo pokládejte na plech s pečicím papírem a nechte ještě zhruba 20 minut dokynout. Po dokynutí kousky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte oblíbenými semínky a hrubou solí.

Krok 7

Vkládejte do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C (horkovzduch) do zlatohněda. Upečené nechte vychladnout na mřížce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-ruzne-druhy-peciva-z-bramboroveho-kynuteho-testa.html