jaktak.cz

Jak upéct borůvkový koláč z kynutého těsta | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct borůvkový koláč z kynutého těsta | recept. Prázdniny začínají a jejich začátek je tradičně čas borůvkových knedlíků, koláčů a jiných pochoutek s těmito oblíbenými lesními plody. Než si ale na nějaké dobrotě z borůvek pochutnáte, musíte (bohužel) absolvovat tu nejnepříjemnější práci – jejich sběr. I ten má ovšem své plusy – krásně si vyčistíte hlavu, utřídíte myšlenky a nadýcháte se čerstvého vzduchu. A až budete sedět s hrnkem čaje nebo kávy a kouskem koláče podle našeho receptu, na všechno nepohodlí v lese zapomenete.  

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • malá sklenka oleje (stačí 100 ml)
  • 13 rovných lžiček krupicového cukru
  • mezi dva prsty sůl (špetka)
  • 3 žloutky
  • 20 g droždí (polovina kostičky)
  • hladká mouka podle potřeby

Nahoru:

  • borůvky v množství dle uvážení

Drobenka:

  • hladká mouka
  • moučkový cukr
  • máslo nebo Hera

Tvarohová náplň – volitelně:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 malé vejce
  • moučkový cukr podle chuti
  • sníh z 1 bílku

Krok 1

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, lžíci mouky a rozdrobte do něj droždí. Nechte na teplém místě vzejít a pak přidejte žloutky, sůl, olej a zbytek mouky. Vypracujte těsto a nechte ho v zakryté míse v teple asi hodinu kynout.

Borůvky přeberte, odstraňte lístečky, jehličí a jiné nečistoty a propláchněte je vodou. Nechte je okapat na sítu.

Krok 2

Vykynuté těsto rozdělte na polovinu. Plech potřete tukem a lehce poprašte hladkou moukou. Přímo na plechu vyválejte z těsta plát. Můžete ho také vymačkat dlaní, záleží na tom, co vám jde lépe.

Krok 3

Vyválené pláty nechte ještě chvilku kynout a mezitím si připravte tvaroh. Tvaroh nemusíte dávat, já dělám z jedné poloviny koláč s tvarohem a z druhé bez, protože každému u nás chutná jiný. Kostku měkkého tvarohu osladím podle chuti, přidám malé vejce nebo jen žloutek a zlehčím ušlehaným sněhem z 1 bílku.

Krok 4

Na těsto nasypejte libovolnou vrstvu borůvek. Na těsto s tvarohem je sypejte opatrně, nemůžete je rozhrnout jako na těstě bez tvarohu, obalily by se jím a koláč by byl nevzhledný. Hladkou mouku a cukr v libovolném poměru (méně cukru než mouky) promíchejte a postupně přidávejte máslo nebo Heru po kouskách. Prsty vytvořte drobenku a posypte povrch koláče.

Pokud nemáte rádi drobenku, zajímavou variantou je posypka ze strouhaného perníku. Další možnost je koláč upéct bez posypu a před podáváním ozdobit kopečkem ušlehané sladké smetany nebo lžící oslazené zakysané smetany (zakysanku doporučuji).

Krok 5

Zapněte si troubu předem, abyste ji vyhřáli na 170 °C. Do natopené trouby vložte plechy s koláčem a pečte do zezlátnutí okrajů. Koláče peču oba najednou v horkovzdušné troubě. V troubě bez horkovzduchu pečte po jednom plechu při teplotě o 20 °C vyšší, tj. 190 °C. Respektujte zkušenosti s vaší troubou, nastavení může mít každý spotřebič jinak.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-boruvkovy-kolac-z-kynuteho-testa-recept.html