jaktak.cz

Jak využít puškvorec obecný | zahrada a rostliny

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít puškvorec obecný | zahrada a rostliny. Puškvorec obecný je nepříliš známá vodní rostlina, která původem pochází z Asie a oplývá celou řadou léčivých účinků. V následujícím článku se dozvíte, jak puškvorec obecný využít pro vaše zdraví. Naleznete zde také návod, kdy a jak jej sbírat.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Puškvorec obecný se v Evropě rozšířil díky exemplářům dovezeným z Asie do botanických zahrad. Nalezneme jej nejčastěji v rybnících, jezerech, na březích stojatých vod a na jiných vlhkých místech.

Z puškvorce se sbírá oddenek 2–3letých rostlin v době od března do dubna a od září do listopadu (na podzim je bylina kvalitnější). Kořen nejprve omyjeme a poté jej nakrájíme na kusy dlouhé zhruba 20 centimetrů (kořen může být až 1 metr dlouhý). Sušíme jej pomalu při teplotě do 35 °C, následně jej můžeme namlít na prášek a drogu spotřebujeme do 2 let. Čerstvý kořen je také možné nakrájet a naložit do alkoholu jako tinkturu.

Krok 2

Puškvorec obecný má následující léčivé účinky:

  • Podporuje trávení, pomáhá při zažívacích potížích a proti nechutenství, detoxikuje organismus a čistí krev.
  • Má močopudné účinky a příznivý vliv na funkci ledvin, podporuje látkovou výměnu.
  • Mírně uklidňuje, zlepšuje rekonvalescenci po nemoci či operačním zákroku, pomáhá při odvykacích kúrách u kuřáků.
  • Zevně pak puškvorec hojí rány, omrzliny, některé formy ekzému, bojuje i proti revmatismu a bolavým kloubům.

Krok 3

A jak puškvorec užívat?

Puškvorec se vnitřně užívá ve formě čaje (připravíme jej z jedné čajové lžičky mletého sušeného kořene, který zalijeme 250 ml studené vody a necháme jej louhovat přes noc. Ráno čaj ohřejeme a scedíme.), případně jako tinktura.

Tinkturu, stejně tak jako silnější čaj, můžeme použít i zevně k potírání postižené pokožky či kloubů nebo k přípravě koupele či obkladu.

Puškvorec obecný se díky jeho výrazné kořenité chuti využívá také jako přísada do likérů. Někdo puškvorcový kořen dokonce kanduje.

Puškvorec můžete pěstovat i na zahradě, třeba na okrajích zahradního jezírka.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-puskvorec-obecny-zahrada-rostliny.html