Přejít k hlavnímu obsahu

3 chutné recepty s angreštem: Sladkokyselá inspirace pro letní dny

Angrešt je často opomíjené ovoce, které má ale v kuchyni překvapivě široké využití. Jeho osvěžující sladkokyselá chuť se skvěle hodí nejen do dezertů, ale i k masu nebo do marmelád. Přinášíme tři jednoduché recepty, které vám ukážou, jak využít angrešt naplno.

Angreštová marmeláda s vanilkou

Ingredience:

  • 1 kg angreštu (zelený i červený)
  • 500 g cukru
  • 1 vanilkový lusk (nebo lžička vanilkového extraktu)
  • šťáva z 1 citronu

Postup:
Angrešt omyjte, zbavte stopky a přepulte. Vložte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a zahřívejte, dokud nezačne ovoce měknout. Poté přidejte cukr a vanilku. Vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud směs nezhoustne. Ještě horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Tip: Výborná na tousty, do jogurtu nebo jako náplň do koláčů.

Letní salát s angreštem a kozím sýrem

Ingredience:

  • hrst čerstvého angreštu (rozpůleného)
  • směs listových salátů (rukola, polníček, baby špenát)
  • 100 g měkkého kozího sýra
  • hrst vlašských ořechů
  • medová zálivka (2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř)

Postup:
Na talíř rozložte salát, přidejte angrešt, rozdrobený sýr a ořechy. Zakapejte zálivkou a ihned podávejte. Kombinace sladkokyselého ovoce, krémového sýra a ořechů vytváří skvěle vyváženou chuť.

Tip: Skvělý lehký oběd nebo příloha ke grilovanému masu.

Angreštový koláč s drobenkou

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • 500 g angreštu
  • 1 lžíce škrobu nebo pudinkového prášku
  • drobenka: 100 g mouky, 80 g másla, 80 g cukru

Postup:
Z mouky, cukru, másla a vejce vypracujte těsto, které rozprostřete do koláčové formy. Angrešt obalte ve škrobu a rozložte na těsto. Z navržených surovin připravte drobenku a nasypte ji na ovoce. Pečte v troubě na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.

Tip: Podávejte vychlazený, ideálně se lžící zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Angrešt není třeba schovávat jen do zavařenin. Využijte jeho jedinečnou chuť – ať už ve sladkém koláči, osvěžujícím salátu nebo domácí marmeládě. V kuchyni si s ním užijete víc, než byste čekali!

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat černou ředkev
Jak zpracovat černou ředkev
Černá ředkev patří mezi velmi zdravé druhy zeleniny, které se určitě vyplatí zpracovat a uskladnit na zimu. Jednak pro její léčivé účinky, jež nám moh…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.