3 chutné recepty s angreštem: Sladkokyselá inspirace pro letní dny
Angrešt je často opomíjené ovoce, které má ale v kuchyni překvapivě široké využití. Jeho osvěžující sladkokyselá chuť se skvěle hodí nejen do dezertů, ale i k masu nebo do marmelád. Přinášíme tři jednoduché recepty, které vám ukážou, jak využít angrešt naplno.
Angreštová marmeláda s vanilkou
Ingredience:
- 1 kg angreštu (zelený i červený)
- 500 g cukru
- 1 vanilkový lusk (nebo lžička vanilkového extraktu)
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Angrešt omyjte, zbavte stopky a přepulte. Vložte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a zahřívejte, dokud nezačne ovoce měknout. Poté přidejte cukr a vanilku. Vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud směs nezhoustne. Ještě horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Tip: Výborná na tousty, do jogurtu nebo jako náplň do koláčů.
Letní salát s angreštem a kozím sýrem
Ingredience:
- hrst čerstvého angreštu (rozpůleného)
- směs listových salátů (rukola, polníček, baby špenát)
- 100 g měkkého kozího sýra
- hrst vlašských ořechů
- medová zálivka (2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř)
Postup:
Na talíř rozložte salát, přidejte angrešt, rozdrobený sýr a ořechy. Zakapejte zálivkou a ihned podávejte. Kombinace sladkokyselého ovoce, krémového sýra a ořechů vytváří skvěle vyváženou chuť.
Tip: Skvělý lehký oběd nebo příloha ke grilovanému masu.
Angreštový koláč s drobenkou
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 120 g másla
- 1 vejce
- 500 g angreštu
- 1 lžíce škrobu nebo pudinkového prášku
- drobenka: 100 g mouky, 80 g másla, 80 g cukru
Postup:
Z mouky, cukru, másla a vejce vypracujte těsto, které rozprostřete do koláčové formy. Angrešt obalte ve škrobu a rozložte na těsto. Z navržených surovin připravte drobenku a nasypte ji na ovoce. Pečte v troubě na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.
Tip: Podávejte vychlazený, ideálně se lžící zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.
Angrešt není třeba schovávat jen do zavařenin. Využijte jeho jedinečnou chuť – ať už ve sladkém koláči, osvěžujícím salátu nebo domácí marmeládě. V kuchyni si s ním užijete víc, než byste čekali!
Diskuze k článku