Přejít k hlavnímu obsahu

Jak dlouho uchovávat potraviny v mrazáku?

27. Červen 2018

S vynálezem mrazáku se stalo dlouhodobé uchovávání potravin téměř neomezené. Lidé si velmi rychle a snadno zvykli na to, že co nestihnou zpracovat včas, to mohou bez starostí zmrazit. Ani mrazák však není všemocný a nemůžete spoléhat na to, že tam jídlo vydrží věky. Jaká doba je na uchování zmrazených potravin tedy nejvhodnější?

Co je potřeba

Mrazák

1

Ovoce a zelenina

Stejně tak jako se každý druh jídla v syrovém stavu kazí za různou dobu, liší se i čas uchování potravin zmrazených. Jiná doba zmrazení se tedy doporučuje v případě ovoce a zeleniny a zcela jiná u masa.

Většina ovoce vydrží v zmrazeném stavu beze změny chuti až 12 měsíců. U zeleniny se před zmrazením doporučuje její blanšírování, díky tomu si zachová svou chuť, barvu i strukturu a déle nám vydrží v mrazáku, udává se 10 až 12 měsíců, zatímco u nepředvařené zeleniny je tato doba pouze 3 až 5 měsíců (jak na správné zmrazování zeleniny si můžete přečíst zde: Jak správně zmrazit zeleninu).

U některých druhů, jako je květák, brokolice či banány se doporučuje potravinu před zmrazením nakrájet a nechat oschnout. Borůvky i maliny zase vydrží déle, pokud je před zmrazením pocukrujete. A také další druhy ovoce, jako jsou jablka, hrušky, švestky a broskve se doporučují před zmrazením předem oloupat a zbavit jadřinců či pecek. Houby se dají skladovat dokonce i více než rok, po této době je však již jejich dužina zcela vyschlá a ztrácejí tak svoji chuť.

V současné době lidé podlehli kouzlu čerstvých bylinek. Téměř nikdo si nevystačí už jen s těmi sušenými. Navíc polévce ozdobené čerstvou petrželkou nebo libečkem se nic nevyrovná. Pokud tedy i vy používáte raději čerstvé zelené bylinky, nemusíte se bát je na nějaký čas uskladnit v mrazáku. Své kořenící vlastnosti i vůni si uchovají až po dobu 12 měsíců. Ukládejte je však odděleně v dobře utěsněných nádobkách či sáčcích.

2

Masa a hotová jídla

Maso podléhá kažení mnohem dříve než například houby a zelenina. Velký rozdíl je také mezi libovým a tučným masem. Zatímco libové kousky, drůbež a ryby vydrží ve zmrazeném stavu 8 až 10 měsíců, tak maso s větším podílem tuku podléhá kazivosti mnohem dříve. Pokud tedy máte v mrazáku například pěkně prorostlé kousky vepřového, spotřebujte je nejdéle do 2 měsíců. Mleté maso byste rozhodně neměli konzumovat po uplynutí 1 až 2 měsíců, poté již v něm obsažený tuk začíná být lehce našedlý. Jestliže si rádi pochutnáte na vnitřnostech, v mrazáku byste je neměli mít déle než 3 měsíce a před tepelnou úpravou je nechte vždy důkladně rozmrazit.

Také masa s omáčkami, nebo samotné omáčky mají velmi nízkou trvanlivost. Domácí svíčková vám v mrazáku nevydrží déle než 4 týdny. Ani domácí polévky se nedají zmrazit na několik měsíců. Tuk, který jste k jejich přípravě použili má tendenci žluknout, a proto tato jídla vydrží maximálně 1 měsíc. Vždy ale musí být pokrmy uložené v čistých uzavíratelných nádobách.

3

Jak na mrazení a rozmrazování

Potraviny, které jsou určeny pro zmrazení, byste měli uskladnit v igelitovém pytlíku, potravinářské folii, nebo v plastové misce s dobře těsnícím víčkem. To je důležité především proto, aby mezi sebou potraviny nenačichly. Velkou výhodou také je, když si na balíček napíšete datum zmrazení. Asi nikdo si totiž po půl roce již nepamatuje, co kdy do mrazáku umístil.

V případě rozmrazování platí jedno velmi důležité pravidlo. Rozmrazujte pomalu! Pokud tedy víte, že chcete o víkendu k obědu péct maso, vyndejte ho z mrazáku již v pátek. Maso dejte na talíř a nechte jej postupně rozmrazit v ledničce. Ovoce, zeleninu nebo i pečivo můžete nechat vyndané a rozmrazovat při pokojové teplotě. Rozmražené potraviny již za žádnou cenu však znovu nezmrazujte!

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí bourguignon | recept. Následující úprava hovězího masa má svůj původ ve Francii. Stejně jako mnoho jiných pokrmů má i tento recept v…