Přejít k hlavnímu obsahu

Jak grilovat steak jako Zdeněk Pohlreich | rady

Jak grilovat steak jako Zdeněk Pohlreich | rady. Zdeněk Pohlreich tvrdí, že Češi neumí grilovat. A proto se rozhodl rozšířit povědomí o grilování a přinést nezaměnitelné recepty na gril. Díky televiznímu pořadu Šéf na grilu uváděném na TV Prima se grilování stalo módní záležitostí. A my si ukážeme, jak Pohlreich griluje steak.

1

Pokud si chceme na grilu udělat správný steak, budeme potřebovat hovězí maso. Nejpopulárnější je hovězí svíčková, bohužel je také hodně drahá. Co ale hledáme, je maso, které bude na sobě mít mramorování, kdy svaly jsou prorostlé tukem. To je podle Pohlreicha základ chuti.

2

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich radí vybrat si na gril raději jeden druh masa a to dobře ugrilovat. Grilování není obžérství, ale pohoda. Nelze se přejídat špekáčky, kuřecím masem a klobásou.

3

Správně odležené maso pro steaky poznáme podle toho, že když na něj zatlačíme prstem, otisk prstu na něm zůstane.

4

Maso na grilování vyjmeme z chladničky alespoň tak půl hodiny před úpravou. Maso krájíme zhruba na šířku dvou centimetrů. Podle Pohlreicha můžeme maso předem osolit a opepřit. Štětcem potřeme maso olejem.

5

Gril si dobře rozpálíme a steak na něj položíme. Výborný je třeba gril na dřevěné uhlí gril Weber One Touch Premium 57cm Gourmet. Ten má patentovaný One-Touch čistící a větrací systém z ušlechtilé oceli, z výroby je už kompletně smontovaný, ocenit lze extra velkou nádobu na popel z hliníku.

6

Existuje spoustu způsobů, jak poznat, že steak je správně propečený. Můžete použít teploměr, nejjednodušší ale je, když se naučíte poznat maso po hmatu. Častou chybou je, že se maso kuchaři snaží odtrhnout od grilu. Ono ale časem samo pustí.

7

Do masa nepícháme vidličkou. Maso se vždy obrací grilovacími kleštěmi. Pokud pro obracení masa použijeme vidličku či vidlici, všechna šťáva nám vyteče. Na grilovaný steak nám obykle postačí tři až čtyři minuty z každé strany. Samozřejmě je důležité hned do masa neřezat, aby nám nevytekla šťáva. Necháme jej prostě chvíli odpočinout.

8

Nakonec na něj dáme kapku olivového oleje a malinko soli.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.