Přejít k hlavnímu obsahu

Jak koupit čerstvé houby na trhu

30. Květen 2015

Zeleninové a jiné farmářské trhy jsou v plném proudu a s nadcházející houbovou sezonou se v prodeji začnou objevovat i prodejci hub. V našem článku se dočtete několik rad, jak a u koho houby nakupovat, abyste si na nich pochutnali a nehrozily vám zdravotní potíže.

Co je potřeba

čas
selský rozum

1
Osoba, která uvádí do oběhu pěstované nebo volně rostoucí houby musí mít oprávnění k podnikání a složenou zkoušku, prokazující znalost hub. Měla by mít také potravinářský průkaz. Osvědčení ze znalosti hubOsvědčení lze získat na hygienické stanici. Přihlásit se ke zkoušce může osoba starší 18 let, zdravotně způsobilá – potvrzení vydá praktický lékař. Zkouška se skládá z písemné a praktické části. Nejprve je na řadě písemný test. V otázkách týkajících se jedovatých hub není povolena žádná chyba. V jedlých houbách se můžete dvakrát splést. Kdo úspěšně složí písemnou část, jde k ústní zkoušce. Čeká vás poznávání hub. Je dobré projít si několik knih o houbách nebo atlasů. Některé fotky jsou o dost jiné, než skutečný vzhled hub. Je nutné znát příznaky otrav, druhy otrav a první pomoc při nich, členění hub do skupin a podskupin, jejich znaky, zásady při sběru a uchovávání hub. Znalostních požadavků je více, jejich seznam obsahuje příslušná vyhláška.Prodejce hub je povinen se prokázat osvědčením, pokud ho o to požádáte. Jak má předmětné osvědčení vypadat vidíte na obrázku č.1 .
2
Na trzích se smějí prodávat jen houby, které jsou u nás povoleny vyhláškou k prodeji. Tato vyhláška obsahuje asi 50 druhů hub. Nejsou mezi nimi žampiony z přírody ani oblíbené holubinky. Tyto houby se smějí prodávat jen k průmyslovému zpracování a k potravinářským účelům. Oblíbená muchomůrka růžovka, lidově masák, se na trzích také nemůže prodávat. Některé plodnice hub se smějí nabízet jen mladé, např.bedla vysoká, klouzek kravský, strmělka mlženka, u jiných zase jen kloboučky bez třeňů – václavka.
3
Stánek, kde houby nakupujeme, by měl být označen na viditelném místě jménem a adresou prodávajícího. Každý druh houby musí být označen rodovým a druhovým jménem, cenou za jakou se houby prodávají a datem jejich spotřeby. U volně rostoucích druhů hub vyhláška stanovuje spotřebovat je do 3 dnů od sběru.Houby z volné přírody se přepravují a skladují při teplotách od 0 do 10 °C a mohou být uloženy pouze v jedné vrstvě.Nekupujeme houby, které má trhovec vystaveny někde na stolečku u silnice.
4
Čerstvé houby nabízené k prodeji musejí být suché, nezapařené, nasucho očištěné, bez známek plísní, hniloby či cizích příměsí. Mohou být rozděleny jedním řezem, avšak klobouček musí zůstat pevně spojen s třeněm. Výjimku tvoří pouze pravé hřiby, jejichž klobouky se mohou prodávat zvlášť, byl -li třeň oddělen z důvodu červivosti. Klobouky se nesmějí loupat u žádného druhu, s výjimkou klouzků. Houby by měly ležet na čistém papíře. Je povoleno prodávat mírně červivé houby, já nedoporučuji takovéto houby kupovat. Houby, kterým chybí víc než čtvrtina klobouku se nesmějí nabízet k prodeji.
5
Správný a znalý prodejce hub rád odpoví na vaše dotazy, poradí vám se zpracováním, třeba přidá i nějaké zaručené recepty. Upozorní také na některé zásady při přípravě, např. správnou délku vaření u václavek, hřibu kováře atd. Přeji vám úspěšný nákup hub!

Na farmářských trzích mají velmi dobře ošetřené podmínky prodeje hub.

Nikdy nekupujte houby u silničních prodejců.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

fotografie: archiv autorky (Mirka K.)

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články