Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí speciality z jahod pro děti i dospělé | 4 recepty

zahradní jahody

Jahodové žně pomalu nabíhají do obrátek, a tak se vám určitě budou hodit další recepty na domácí speciality z těchto oblíbených plodů. Tentokrát jsme mysleli na děti i dospělé. Děti určitě potěší jahodová zmrzlina a dospělí můžou ochutnat netradiční jahodovo-vaječný likér nebo pikantní želé s proseccem. Návody, jak jahody zpracovat, najdete v následujícím textu. 

Jogurtová jahodová zmrzlina

Jednoduše a rychle připravená jogurtovo-jahodová směs, na které si můžete ihned po dohotovení pochutnat. Pokud ji necháte zamrazit, máte skvělou domácí zmrzlinu.

Potřebné ingredience:

  • 300 g čerstvých jahod
  • 300 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 70 g moučkového cukru

Pracovní postup:

  1. Jahody s cukrem a citronovou šťávou rozmixujte na pyré.
  2. Přidejte bílý jogurt a důkladně promíchejte.
  3. Uložte na noc do mrazničky.
jahodová zmrzlina

Jahodovo-jogurtový parfait

Nadýchaný jahodový parfait s jogurtem není moc sladký a obsahuje i minimum tuku. Pokud máte raději sladší a jemnější dezerty, nízkotučný jogurt zaměňte za tučnější a přidejte o něco více cukru. Podávejte ozdobené čerstvými jahodami.

Co je potřeba:

  • 500 g čerstvých vyzrálých jahod
  • 1 lžíce želírovacího cukru
  • 150 g nízkotučného bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody
  • 2 lžíce moučkového cukru

Příprava:

  1. Jahody pokrájejte na malé kousky a smíchejte s želírovacím cukrem a jogurtem.
  2. Oddělte bílek a žloutek, bílek nebudete potřebovat.
  3. Žloutek s vodou a moučkovým cukrem šlehejte v horké vodní lázni do zhoustnutí. Pak již mimo šlehejte do vychladnutí.
  4. Do nadýchané hmoty vmíchejte připravené pyré.
  5. Přes noc nechejte v mrazničce.
Jahodovo-jogurtový parfait

Jahodové prosecco želé

Jahodový dezert pro dospělé zachutná každému, kdo jej zkusí. Domácí želé  s alkoholem se hodí i jako jedlý dárek z kuchyně. Recept je na 6 skleniček s obsahem 200 ml a je velmi snadný.

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých jahod
  • 500 ml Prosecca
  • 500 g želírovacího cukru 2:1

Postup:

  1. Jahody pokrájejte na malé kousky, promíchejte se želírovacím cukrem a alkoholem.
  2. Směs povařte 3 minuty, řiďte se doporučením na obalu želírovacího cukru.
  3. Rozdělte do sklenic, uzavřete víčkem a postavte na 15 minut dnem vzhůru.
  4. Uložte, zavařovat nemusíte.
Jahodové prosecco želé

Vaječný jahodový likér s bazalkou

Jahody a bazalka se báječně doplňují a když k nim přidáte domácí vaječňák, pak to nemá chybu. Vyzkoušejte recept na netradiční likér a uvidíte. Z uvedeného množství budete mít necelý litr likéru.

Co budete potřebovat:

  • 120 g čerstvých jahod
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 200 g moučkového cukru
  • 350 ml kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 ml brandy
  • volitelně kapku červeného potravinářského barviva pro lepší barvu likéru

Pracovní postup:

  1. Bazalku, barvivo, jahody a hnědý cukr důkladně rozmixujte.
  2. Žloutky šlehejte s cukrem ve vodní lázni do zhousnutí.
  3. K žloutkové pěně přidejte kondenzované mléko, šťávu z citronu, rozmixovanou jahodovou směs a v horké vodní lázni šlehejte ještě zhruba 5 minut, dokud směs nebude nadýchaná.
  4. Odstavte, vmíchejte brandy a rozlijte do lahví.
  5. V chladničce likér vydrží 3 týdny.

 

 

Vaječný jahodový likér s bazalkou
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.