Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na sladce medovou granolu s ořechy a semínky | recept na müsli

Jak na sladce medovou granolu s ořechy a semínky | recept na müsli

Rozmanitá směs ořechů a semínek promísená s netypicky horkou, máslově jemnou a medově sladkou marinádou, je v kontextu s nezaměnitelnou vůní skořice tím nejúžasnějším lehce zkaramelizovaným a dozlatova upečeným sypaným müsli, jaké si k snídaní můžete přát.

Co je potřeba

Do sypké směsi:

  • 500 g ovesných vloček
  • 150 g směsi ořechů dle vlastní chuti (zde například: 100 g nesolených arašídů a 50 g vlašských ořechů)
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g slunečnicových semínek

Do horké marinády:

  • 130 g medu
  • 130 g javorového sirupu
  • 80 g másla
  • 40 ml olivového oleje
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 2 lžičky mleté skořice
1

Ve velké míse smíchejte vločky s nahrubo nasekanými ořechy a semínky.

vločky, ořechy a semínka
2

V kastrůlku nechejte na mírném ohni rozpouštět máslo s olejem, medem a javorovým sirupem, přičemž směs současně provoňte skořicí a vanilkovým aroma.

směs oleje, másla a sirupu
3

Horkou tekutou marinádu pak vlijte k sypkému základu a důkladně vše promíchejte.

míchání sypkých a tekutých ingrediencí
4

Lepkavou směs rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a v rovnoměrné slabší vrstvě rozprostřete. Zbytečně však neumačkávejte, lépe se tak propeče.

Naplněné plechy vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte cca 25 minut. Přibližně v půlce pečení směs promíchejte.

Z trouby vytahujte jen lehce zezlátlém müsli, kdy jsou vločky stále ještě měkčí a sypké. Poté nechejte na plechu zcela vychladnout. Zbytkovým teplem vločky krásně dojdou, zezlátnout, jemně slepí a začnou křupat.

Müsli skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo sklenici se šroubovacím víčkem.

pečení na plechu
upečená cereální směs

Tipy

Výbornou a luxusnější kombinací je spojení pekanových ořechů s mandlemi, kdy na podporu vůně do marinády zakomponujete místo vanilkového aroma mandlové.

Doporučuji k přečtení také zajímavý článek od nutriční terapeutky: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-ve-snidanovych-cerealiich.html

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.