Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravý dezert s chia semínky | recept

Zdravý dezert s chia semínky | recept. Chia semínka jsou v současné době velmi oblíbenou a diskutovanou superpotravinou. Obsahují totiž spoustu zdraví prospěšných látek, napomáhají hubnutí a jelikož jsou chia semínka schopna vstřebat až 10x tolik tekutiny, co samy váží, jedná se o skvělou surovinu pro přípravu dezertů. Následující řádky Vám poradí, jak připravit zdravý dezert s chia semínky a exotickým ovocem, jehož příprava je velmi rychlá a jednoduchá.

Co je potřeba

Na 2 porce dezertu potřebujeme:

  • 4 polévkové lžíce chia semínek
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • půlku granátového jablka
  • 2 marakuji
1

Chia semínka jsou semínka prastaré rostliny pocházející ze Střední Ameriky (zejména Mexika) šalvěje hispánské. Tuto rostlinu používali již Mayové, Inkové a Aztékové. Chia semínka obsahují velké množství vlákniny, antioxidantů, proteinů a nenasycených omega-3 mastných kyselin, dále také vápník, boron, železo a draslík. Chia semínka mají celou řadu léčivých účinků, např. podporují správnou funkci ledvin, jater, žlučníku a plic, podporují imunitu a metabolismus, chrání organismus před dehydratací, mají hojivé a protizánětlivé účinky, zklidňují nervy, regulují krevní tlak a další.

2

Co dalšího přidat do dezertu?

Pro nabobtnání chia semínek použijeme mléko a pro oslazení datlový sirup. Pro přípravu dezertu budeme dále potřebovat granátové jablko a marakuju.

3

Granátové jablko je plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Umí povzbudit imunitní systém, obsahuje antioxidanty, upravuje trávení a zažívání, urychluje léčbu zánětů, snižuje riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, snižuje cholesterol, podporuje funkci ledvin, reguluje krevní tlak a zpomaluje stárnutí. Teď již jistě chápete, proč toto cizokrajné ovoce patří do zdravého dezertu. Pro svou schopnost povzbudit imunitu je velmi vhodné jako prevence proti podzimním chřipkám a nachlazení.

4

Marakuja také obsahuje vitamíny, minerály (zejména vápník a železo) a vlákninu. Exotická chuť tohoto ovoce skvěle vynikne právě v dezertech, ale také v ovocných salátech, zmrzlině, koktejlech či marmeládách.

5

A jak na to?

Večer (nebo alespoň několik hodin) předem nasypeme chia semínka do uzavíratelné sklenice (případně můžete sklenici přikrýt potravinářskou fólií) a zalijeme je mlékem a datlovým sirupem. Směs pořádně promícháme a uložíme do lednice. Druhý den budou semínka nabobtnalá ve formě gelu.

6

Granátovému jablku uřízneme korunku, vyloupeme zrníčka a nasypeme je do skleničky, kde budou tvořit první vrstvu dezertu.

7

Další vrstvou bude gel z chia semínek. Nakonec rozpůlíme marakuju a lžící navrstvíme její obsah na gel z chia semínek. Dezert můžeme ještě chvíli vychladit v lednici a podáváme.

  • Místo granátového jablka a marakuji můžeme použít jakékoliv tuzemské či cizokrajné (i mražené) ovoce, větší druhy ovoce nakrájíme či rozmixujeme.
  • Kravské mléko lze nahradit libovolným rostlinným mlékem, např. rýžovým či kokosovým.
  • Doporučená denní dávka chia semínek pro dospělého jsou zhruba 2 polévkové lžíce.
  • Lidé s nízkým krevním tlakem by měli chia semínka užívat omezeně, jelikož snižují krevní tlak.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.