Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zeleninové omáčky ze srpnové úrody paprik, rajčat, cuket a jiných dobrot

01. Srpen 2025

Srpnová zahrada nabízí bohatou úrodu čerstvé zeleniny – zrají šťavnatá rajčata, masité papriky, křehké cukety i lilky. Právě teď je ideální čas využít je na přípravu domácích zeleninových omáček, které se hodí k těstovinám, masu, rýži i jako základ pro další jídla. Níže najdete 4 jednoduché recepty na chutné a zdravé omáčky, které můžete využít ihned nebo si je zavařit na zimu.

Rajčatová omáčka s bazalkou (na těstoviny i pizzu)

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř, špetka cukru

Postup:
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte česnek a rajčata. Vařte cca 30 minut do zhoustnutí. Ochuťte solí, pepřem, trochou cukru a na závěr přidejte nasekanou bazalku. Omáčku můžete rozmixovat dohladka.

Pečená papriková omáčka (výborná i studená)

Ingredience:

  • 4 červené papriky
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:
Papriky dejte péct do trouby (200 °C asi 20 minut) až zčerná slupka. Pak je zabalte do sáčku, nechte zapařit a oloupejte. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte papriky a krátce poduste. Rozmixujte, přidejte ocet, sůl, pepř. Výborná k masu, pečivu nebo jako dip.

Cuketová smetanová omáčka s česnekem

Ingredience:

  • 2 střední cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml smetany (nebo rostlinné alternativy)
  • sůl, pepř, bylinky (tymián nebo petržel)

Postup:
Na oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou nebo nakrájenou cuketu. Osolte a duste 10 minut. Přilijte smetanu, dochuťte a krátce povařte. Rozmixujte dohladka. Výborná k bramborám, rýži i těstovinám.

Letní zeleninová „ratatouille“ omáčka

Ingredience:

  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • 1 menší lilek
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej, tymián, sůl, pepř

Postup:
Zeleninu nakrájejte na kostky. Na oleji orestujte cibuli, česnek, pak postupně přidávejte ostatní zeleninu. Osolte, opepřete, přidejte tymián a duste cca 30 minut, dokud není vše měkké. Ideální jako omáčka k masu nebo na tousty.

Tip:

Všechny tyto omáčky lze zavařit do sklenic nebo zamrazit – uchováte tak chuť léta i na zimu.

Zeleninové omáčky ze srpnové sklizně jsou chutné, zdravé a velmi variabilní. Můžete je upravit podle toho, co právě sklízíte ze zahrady. Ať už milujete rajčata, papriky, cukety nebo lilky, z této zeleniny připravíte lahodné pokrmy, které obohatí váš letní i zimní jídelníček.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat rajčatovou omáčku | recept
Jak udělat rajčatovou omáčku | recept
Tipy na rajčatovou omáčku pro kuchařské začátečníky. Rajčatová omáčka nemusí nutně být tou „rajskou“, která českého strávníka provází od mateřské škol…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.