Přejít k hlavnímu obsahu

Jak nahradit vejce při vaření | rady

Jak nahradit vejce při vaření | rady. Slepičí vejce v obchodech stále více zdražují. Navíc nadměrná konzumace vajec je nezdravá, a mezi námi se najdou i alergici, kteří tuto chutnou potravinu nemohou jíst vůbec. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak vejce při vaření nahradit.

Co je potřeba

chuť experimentovat

1

Kynuté těsto

Abych byla přesnější, mám na mysli kynuté těsto, které obsahuje mléko a tuk. Jestliže na jeho přípravu potřebujete 1 až 2 vejce, s klidem přidejte trochu tuku a mléka navíc. Vejce budou zbytečná.

2

Solamyl

Velmi populární náhražkou vajec je solamyl. Receptury s jeho použitím existují hned dvě: 1 lžíce solamylu bohatě nahradí 1 až 2 vejce v receptech na sladká a slaná jídla, která se připravují z řídkého těsta. V praxi jsou to bramboráky, litý perník nebo třeba lívance. V receptech na vánoční cukroví, či sušenky obsahující 1 až 2 žloutky si zase jednoduše pomůžeme 1 lžící solamylu smíchaného s 1 lžící vody.

3

Prášek do pečiva

Vejce v moučnících či slaných koláčích můžete nahradit také kypřicím práškem do pečiva. Do sladkých moučníků použijte 1 sáček prášku do pečiva, smíchejte s ½ lžíce vody a ½ lžíce rostlinného oleje. Do slaných receptů zase přidejte 1 balíček prášku do pečiva smíchaný s 1 lžící octa. Obě receptury nahradí 1 až 2 vajíčka. Vybírejte kvalitní prášek do pečiva bez přídavných plnidel (obvykle mouky).

4

Čirá želatina bez příchuti

Želatina je velmi univerzální náhradou vajec. Jeden sáček nahradí 1 až 3 vajíčka prakticky kdekoliv.

5

Instantní droždí

Droždí lze také s úspěchem použít místo vajec. Pamatujte jen na jeho výraznou chuť, která se nehodí úplně všude. Jeden sáček instantního droždí rozpuštěného v 60 až 80 ml horké vody vystačí místo 1 až 2 vajec.

6

Vanilkový pudink

Hodí se ve chvíli, kdy potřebujete připravit tvarohovou náplň. 1 až 2 vejce jednoduše nahraďte pudinkovým práškem.

7

Trojobal bez vajec

I to je možné. Jednoduše umíchejte řídkou kaši ze solamylu a vody a směle obalujte a smažte. Dobrou chuť!

Pamatujte, že nepřítomnost vajec může změnit výslednou chuť pokrmu, takže připravujete-li slavnostní dort nebo oběd pro tchýni, raději se k vejcím opět vraťte.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit lečo s rybím filé | recept
Lečo s rybím filé | recept. Zeleninové lečo, případně lečo s klobásou nebo uzeninou každý zná. Je to rychlé a chutné jídlo. Co ale spojit lečo s rybím…
Jak uvařit fazolkovou polévku | recept
Fazolková polévka | recept. Fazolková polévka je další z takzvaných svačinových polévek. Je velmi chutná a natolik sytá, že už další chod nepotřebujem…
Jak připravit kroupový trhanec | recept
Kroupový trhanec | recept. Kroupový trhanec je levné, snadné a poměrně zdravé jídlo. Chcete-li ho mít ještě zdravější, sádlo zaměňte za olej a uzené m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.