Přejít k hlavnímu obsahu

Jak naložit mladé kukuřičné klasy do sladkokyselého nálevu | recept

Jak naložit mladé kukuřičné klasy do sladkokyselého nálevu | recept. Naložená kukuřice ve sladkokyselém nálevu už se zabydlela na pultech našich obchodů. Nebylo tomu tak vždy, dříve jste si tuto specialitu mohli přivézt jen z výletu za naše hranice. Kukuřice má odlišnou chuť od oblíbených „kyselých“ okurek, ale věřím, že pokud ji zkusíte, oblíbíte si ji.

Co je potřeba

  • mladé kukuřičné palice
  • 1 l vody
  • 0,3 l 8% octa
  • 25 g soli
  • 120 g cukru

Koření do sklenice 420 ml:

  • 2 kuličky nového koření
  • 5 zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • lžička hořčičného semínka
  • 1/2 cibule

mrkev, červená paprika, okurky nakládačky – volitelně

1

Na nakládání budete potřebovat mladé kukuřičné klasy – čím menší, tím lepší. Nakládají se malé kukuřičky cukrové kukuřice, kukuřice pěstovaná na polích je krmná a není tak sladká. Pokud nemáte možnost sehnat cukrovou kukuřici, dobře chutná i ta krmná, ale pozor, kde ji sklízíte. Domluvte se nejprve s majitelem, kukuřice může být chemicky ošetřená a k jídlu se nehodí. 

2

Kukuřici oloupejte a zbavte všech „vlasů“. Nemusíte je vyhazovat, usušte je, obsahují mnoho účinných a zdraví prospěšných látek. Očištěné palice vložte do vroucí osolené vody a 7 minut povařte. Pak je zchlaďte v ledové vodě.

3

Uvařte si nálev. Vodu s cukrem a solí přiveďte k varu a vlijte ocet. Nechte minutu vařit a odstavte. Kukuřičky se zalévají horkým nálevem. Do sklenice můžete přidat proužky mrkve, červené papriky, malé okurčičky. Nezapomeňte na cibuli a koření do každé sklenice.

4

Sklenice s kukuřicí zavařujte 20 minut při 90 °C. Po ukončení sterilace sklenice přeložte na suchou přeloženou utěrku nebo dřevěné prkénko. Po zchladnutí uložte do chladu a temna.

Kukuřičky se hodí jako příloha, ozdoba studených mís, aspiků a všude tam, kde se obvykle servírují naložené okurky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit vynikající boršč | recept
Jak uvařit vynikající boršč | recept. Jak uvařit tradiční boršč? Původní recept pochází z ruské kuchyně, tak se budeme držet ruského receptu. Základem…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.