Jak připravit domácí zázvorovo-mátovou limonádu s citronem | recept
Jak připravit domácí zázvorovo-mátovou limonádu s citronem | recept. Domácí limonády skvěle uplatníte při zahradní party, grilování i jen tak na osvěžení v letních dnech. Nejlépe limonády chutnají z domácích surovin. V mém receptu využijete úrodu máty, která nápoj nejen příjemně ovoní, ale dodává mu i lahodnou a svěží chuť. Máta se pak skvěle doplňuje se zázvorem, který je štiplavý a dodá limonádě zajímavou barvu. Tu správnou kyselost pak dodává citron, který je neodmyslitelnou součástí každého letního nápoje.
Co je potřeba
- 30 g zázvoru
- 1,5 ks citronu
- 30 lístků máty
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1,5 l vody
Připravíme si všechny suroviny. Zázvor zbavíme tvrdé slupky, omyjeme ho a nastrouháme ho nejlépe na jemném struhadle. Zázvor je výborný při nachlazení, které je i přes letní teplé počasí poměrně obvyklou záležitostí. Zvláště v době, kdy jsou největší horka. Vzhledem ke klimatizovaným pracovištím, obchodům a spoustě dalším prostorám se neustále vystavujeme teplotním šokům, které mohou vést k rýmě a kašli. Zázvor je prevencí proti těmto nemocem. Nastrouhaný zázvor si nasypeme do velkého džbánu.
Poté si přichystáme mátu, nejlépe čerstvě utrženou, pokud jí však kupujete, dbejte na to, aby lístky měla pevné. Lístky natrhejte z rostlinky těsně před přípravou limonády, abyste předešli tomu, že zavadnou. Lístky omyjeme, natrháme nebo nařežeme nadrobno. Mátu vhodíme do džbánu k zázvoru.
Citron poválíme po lince a lehce ho tiskneme, lépe se nám z něj uvolní šťáva. Poté vymačkáme citron pomocí lisu a šťávu přilijeme k ostatním surovinám, přidáme i dužinu zbylou na lisu. Nakonec přisypeme 3 lžíce třtinového cukru (doporučuji množství upravit podle individuální chuti vaší nebo vašich strávníků).
Všechno zalijeme vodou a necháme louhovat. Pokud nám to velikost nádoby dovolí, dáme chladit limonádu do lednice. Lepšího výsledku dosáhnete, když necháte limonádu alespoň hodinu louhovat. Všechny chutě budou výraznější a lépe se spojí. Případně můžete podávat s ledem. Pokud limonádu budete upíjet průběžně, musíte počítat s tím, že čím méně tekutiny nám ve džbánu zbývá, tím intenzivnější bude chuť a to především u zázvoru, který je pak hodně štiplavý. Limonádu podáváme s ledem, případně naléváme přes sítko, aby nám při pití neplavaly kousky máty a zázvoru ve sklenici.
Diskuze k článku