Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit džem z aronie s chutí třešní | recept z cizí kuchyně

Jak připravit džem z aronie s chutí třešní | recept z cizí kuchyně. Temnoplodec, známější pod jménem aronie nebo černý jeřáb je v posledních letech velmi populární a bývá označován jako superpotravina. Plody jsou nabité vitamíny a minerály a za zmínku stojí i vysoký obsah rutinu, který je důležitý pro pevnost a pružnost cév. Bobule se zpracovávají na kompoty, džemy, sirupy nebo se suší. Sklízejí se v průběhu září, přičemž jejich trpkou chuť zmírní přejití mrazem. Na následující recept jsou zapotřebí třešňové listy. Chuť džemu bude výrazněji třešňová, jestliže džem uvaříte se sušenými listy. 

Co je potřeba

  • 1 kg aronie
  • 100 sušených třešňových listů (i čerstvých)
  • 600 ml vody
  • 1 kg cukru
1

Aby džem z aronie získal třešňovou příchuť, musí se svařit s třešňovými listy. Aroma bude silnější, když budou listy sbírané při slunečném počasí na počátku léta. Můžete džem uvařit i s podzimními listy, ale použijte jich o něco více.

2

50 listů povařte ve vodě a nechte vyluhovat. Vychladlý vývar přeceďte, zalijte s ním aronii a nechte odležet 6 hodin.

3

Poté sceďte a povařte v tekutině zbylých 50 listů a horké nalijte na bobule. Po 2 hodinách roztok přeceďte, odeberte hrnek tekutiny, promíchejte s aronií a cukrem a uvařte doměkka.

4

Uvařený džem rozlijte do sklenic se šroubovacími víčky. Uzavřené sklenice postavte na 15 minut vzhůru dnem. Zavařovat džem nemusíte, nekazí se.

Na internetu naleznete mnoho receptů z aronie, stačí zadat do vyhledávače Chokeberry recipes.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit vynikající boršč | recept
Jak uvařit vynikající boršč | recept. Jak uvařit tradiční boršč? Původní recept pochází z ruské kuchyně, tak se budeme držet ruského receptu. Základem…