Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit klasický waldorfský salát | recept

Jak připravit klasický waldorfský salát | recept

Jak připravit klasický waldorfský salát | recept. Řapíkatý celer, kuličky vína, ořechy a trocha majonézy. Tak nějak si představuje waldorfský salát většina Čechů. Není to ale tak úplně správný dojem, protože původní recept je o něco složitější, ale výsledek také lahodnější.

Co je potřeba

1 střední celer
2 nakyslá jablka
20 kuliček tmavého vína
1 hrst vlašských ořechů
500 ml vody
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce třtinového cukru
1 špetka soli
150 g majonézy

1

Dalším překvapením tohoto pokrmu je, že ho nevymysleli Francouzi (jak jste si asi mysleli), ale jeden číšník v New Yorku, konkrétně v hotelu Astoria na Manhattanu. A zajímavý nápad si velmi rychle získal gurmány na celém světě.

2

Nejdříve je třeba všechny ingredience dobře připravit. Nejprve oloupeme celer a nakrájíme ho na menší kostičky. Vhodíme ho do osolené vody a přidáme jablečný ocet a třtinový cukr. Vaříme do mírného změknutí – 8 až deset minut. Poté stáhneme z plamene, přecedíme a necháme vychladnout.

3

Nasucho rozpálíme pánev a vhodíme na ni půlky vlašských ořechů. Za stálého míchání pražíme 2 – 3 minut, dokud se ořechy nezavoní. Kuličky hroznového vína omyjeme, rozpůlíme a je-li to nutné, vybereme jadérka. Jablka oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky jako bulvu celeru.

4

Nyní máme základ salátu hotový. Všechny ingredience stačí smíchat s majonézou a ihned podávat. Jako příloha se hodí čerstvé pečivo.

Tipy

Místo povařené bulvy celeru můžete použít nakrájené celerové řapíky.

Pro zjemnění můžete do majonézy přidat dvě lžíce créme fraiche.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.