Co je potřeba

1 střední celer
2 nakyslá jablka
20 kuliček tmavého vína
1 hrst vlašských ořechů
500 ml vody
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce třtinového cukru
1 špetka soli
150 g majonézy

1

Dalším překvapením tohoto pokrmu je, že ho nevymysleli Francouzi (jak jste si asi mysleli), ale jeden číšník v New Yorku, konkrétně v hotelu Astoria na Manhattanu. A zajímavý nápad si velmi rychle získal gurmány na celém světě.

2

Nejdříve je třeba všechny ingredience dobře připravit. Nejprve oloupeme celer a nakrájíme ho na menší kostičky. Vhodíme ho do osolené vody a přidáme jablečný ocet a třtinový cukr. Vaříme do mírného změknutí – 8 až deset minut. Poté stáhneme z plamene, přecedíme a necháme vychladnout.

3

Nasucho rozpálíme pánev a vhodíme na ni půlky vlašských ořechů. Za stálého míchání pražíme 2-3 minut dokud ořechy nezavoní. Kuličky hroznového vína omyjeme, rozpůlíme a je-li to nutné, vybereme jadérka. Jablka oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky jako bulvu celeru.

4

Nyní máme základ salátu hotový. Všechny ingredience stačí smíchat s majonézou a ihned podávat. Jako příloha se hodí čerstvé pečivo.

Tipy

Místo povařené bulvy celeru můžete použít nakrájené celerové řapíky.

Pro zjemnění můžete do majonézy přidat dvě lžíce créme fraiche.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.875
Average: 3.9 (8 votes)