Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit krůtí pečínku s nádivkou a pečenou zeleninou | recept

Krůtí maso je v české kuchyni tradičně vcelku podceňováno. A tak v našem jídelníčku hraje pouze okrajovou roli, přestože mnozí odborníci na výživu tvrdí, že maso krůty je mnohem zdravější než široce oblíbené kuřecí. V tomto receptu na krůtí pečínku s nádivkou a pečenou zeleninou naleznete jednoduchý návod, jak si při pečení tohoto masa zajistit skvělý výsledek. Tento recept jsem si přinesla od své maminky, která podobně upravovala kuře. Trochu jsem si ho přizpůsobila a kuře nahradila krůtím. A vzniklo tak velice chutné jídlo, po němž se hned zapráší.

Co je potřeba

1 krůtí křídlo (cca ¾ kg)
grilovací koření
slunečnicový olej
4 rohlíky
¼ l polotučného mléka
sůl a muškátový oříšek podle chuti
1 jarní cibulka
100 g oblíbeného salámu
2 vejce
60 g másla
2 cibule
3 mrkve

1
Počet krůtích křídel si samozřejmě upravte podle jeho váhy, já jsem koupila obrovské, takže stačilo bez problému pro dvě osoby. Rozpálíme si troubu na 200°. Křídlo si opláchneme, osušíme, posypeme grilovacím kořením a vložíme do pekáče, lehce ještě podlijeme slunečnicovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Křídlo necháme péct chvíli samotné, celkově ho budeme péct asi hodinu a půl, pokud bude menší, musíte počítat s hodinovým pečením. Cibuli a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Když už se křídlo peče už přibližně půl hodiny, na chvíli ho vyjmeme z trouby a přisypeme k němu rovnoměrně cibuli a mrkev. Poté opět vložíme do trouby a necháme péct společně ještě asi hodinu. Krůtí maso v průběhu pečení neotáčíme, vznikne nám tak pěkně křupavá kůže.
2
Mezitím si připravíme nádivku. Rohlík rozkrájíme na menší kousky, nasypeme do středně velké mísy a polijeme mlékem, tak aby byly všechny kousky ponořené, ale aby neplavaly, a necháme chvíli odstát. Než rohlíky trochu nabobtnají, připravíme si vajíčka. Oddělíme žloutky od bílků, ty nalijeme do vyšší mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Ten si zatím odložíme. Očistíme a nakrájíme si jarní cibulku nadrobno a salám nakrájíme na kostičky. Do již nabobtnalých rohlíků nalijeme oba zbylé žloutky. Přisypeme nakrájenou jarní cibulku a salám a lehce osolíme a okořeníme muškátovým oříškem. Ten má velice výraznou chuť, proto je dobré s ním šetřit, aby zbytečně nepřebil ostatní chutě. Všechno dobře promícháme. Nakonec lehce zapracujeme sníh tak, aby nám vznikla nadýchaná hmota.
3
Takto připravenou nádivku přendáme opatrně do menší zapékací mísy a vršek poklademe rovnoměrně plátky másla. Ty se v průběhu pečení rozpustí a vytvoří tak křupavou „kůrku“. Nádivku pečeme v troubě asi půl hodiny, dokud vršek nezezlátne.
4
Upečené krůtí křídlo opatrně rozdělíme na dva díly v kloubu. Na talíř naservírujeme spolu s vypečenou zeleninou a dílem nádivky. Tento recept lze doplnit i pečenými bramborami, ale nám se osvědčil i bez nich „pouze“ s nádivkou jako s přílohou.
Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

Foto k receptu na krůtí pečínku s nádivkou a pečenou zeleninou: archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Nádivka do kuřete? Pečené kuře s nádivkou, brambory a kompot , to je menu doslova vonící domácí pohodou. A pro některé i vzpomínka na dobu, kdy – jak…