Přejít k hlavnímu obsahu

Jaký oběd připravit na Silvestra? Kuřecí maso v jemné červené omáčce vás nadchne

Silvestr je dnem, kdy většina z nás myslí hlavně na večerní oslavy. Právě proto by měl být oběd spíše lehčí, ale přesto dostatečně chutný a slavnostní. Ideální volbou je kuřecí maso v jemné červené omáčce, které nezatíží trávení, dobře zasytí a zároveň krásně zapadne do posledního dne v roce svou barvou i chutí.

Červená omáčka navíc působí slavnostně a lze ji připravit na několik způsobů – z rajčat, papriky nebo s trochou vína. Výhodou tohoto jídla je také rychlá příprava a možnost snadného ohřátí.

Proč se tento pokrm hodí na Silvestra?

Kuřecí maso je lehké, dobře stravitelné a oblíbené napříč generacemi. Červená omáčka dodá jídlu výraznější chuť, aniž by byla těžká. Pokrm se hodí jak k rodinnému obědu, tak k poklidnému dni plnému příprav na večerní oslavy.

Ingredience

Suroviny na 4 porce

  • 600 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • sůl, pepř
  • špetka cukru
  • sušený tymián nebo oregano

Postup

Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej, maso zprudka opečeme ze všech stran a vyjmeme stranou. Do stejné pánve přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme česnek, sladkou papriku a krátce promícháme.

Vmícháme rajčatový protlak, přilijeme rajčata z konzervy a vývar. Dochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a bylinkami. Do omáčky vrátíme maso a necháme vše zvolna dusit asi 15–20 minut, dokud není kuře měkké a omáčka lehce zhoustne.

Jak podávat?

Pokrm se skvěle hodí k rýži, těstovinám, opečeným bramborům i bramborové kaši. Můžete si vybrat to, co máte rádi. Díky rajčatové omáčce je jídlo svěží a nepůsobí těžce.

Silvestrovský oběd by měl být jednoduchý, chutný a barevný. Kuřecí maso v červené omáčce tyto požadavky splňuje a připraví vás na dlouhý večer plný oslav a pohody.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit kohouta na víně?
Dušený kohout v bohaté máslové omáčce z červeného vína – ano, mluvíme o klasickém „coq au vin“! Tento tradiční francouzský guláš je překvapivě jednodu…