Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit květák na čínský způsob | vegetariánský recept

Jak připravit květák na čínský způsob | vegetariánský recept na vynikající pokrm z květáku. Květák po čínsku je pikantní, jemně pálivý pokrm z oblíbené zeleniny (květáku). Tento recept je navíc jeden z mnoha receptů vegetariánské kuchyně. Rozhodně doporučuji tento nápad vyzkoušet. Budete překvapeni, jak lahodný může být květák v tak neobvyklé úpravě.

Co je potřeba

  • 1 středně velký květák

Na obalení:

  • 60 g cizrnové (hrachové) mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 120 ml mléka
  • lžíce sojové omáčky

Omáčka:

  • 120 ml vody
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • lžička sladké papriky
  • chilli podle chuti

Na pánev:

  • lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru (lžička sušeného)
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 červená paprika
  • sezamová semínka (drcené pražené nesolené arašidy)
1

Těstíčko připravíte vyšleháním všech předepsaných ingrediencí dohladka. Nechte ho asi minutu odpočinout. Květák rozeberte na menší růžičky a obalte je ve směsi. Celý povrch květákových růžiček musí být obalený.

 

2

Kousky květáku položte na pečicí papír, kterým jste vyložili plech na pečení. Asi 20 minut pečte při 200 °C. 

3

Příprava omáčky

V misce promíchejte metličkou vodu, sojovou omáčku, ocet, javorový sirup, škrob, papriku a chilli. Nechte chvilku stát a připravte si pánev.

4

Na horkém oleji osmahněte plátky česneku, strouhaný zázvor a pepř. Přidejte proužky červené papriky, lžíci vody a zakryjte poklicí. Vařte 5 minut.

5

Do pánve vlijte připravenou omáčku, přiveďte směs k varu a na mírném ohni minutu povařte. Nakonec do pánve vložte pečený květák a vše dobře promíchejte, aby byly všechny kousky pokryty omáčkou.

Rozdělte na talíře a každou porci posypte nasucho praženým sezamem (arašídy). Podávejte samotné, s dušenou rýží nebo rýžovými nudlemi.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články