Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na populární italskou omáčku MARINARA z dokonale zralých rajčat?

05. Září 2025

Možná už jste z letošní úrody rajčat připravili kde co. Kečup, lečo, protlak, také jste je sterilovali jen tak na zimu k dalšímu zpracování. Což takhle vyzkoušet výbornou variantu, a to oblíbenou italskou omáčku MARINARA? Pochází z Neapole a byla velmi populární mezi námořníky. Také od toho je odvozen název marinara – obsahující mořské plody, jak si ji dříve námořníci rádi připravovali. Alla marinara, jak zní správný celý název, znamená „na námořnický způsob“.

Omáčka marinara vás potěší snadnou přípravou a relativně dobrou trvanlivostí. Ta dnešní, moderní se připravuje jen z rajčat, oregana, bazalky a česneku.

Co je potřeba

K přípravě pár skleniček nejlepší marinara omáčky budete potřebovat:

  • 1,5 kg čerstvých zralých rajčat
  • 150 g rajčatového protlaku
  • Velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 ml bílého vína
  • Lžička mořské soli
  • Lžička sušeného oregana
  • Máte-li rádi pikantní, přidejte i půl lžičky chilli
  • Trochu mletého černého koření
  • Větvička bazalky

Postup

Nejdříve si připravíme rajčata, a to tak, že je nařízneme do kříže a ponoříme do vroucí vody po dobu alespoň půl minuty. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Pak očistíme cibuli a česnek. Obojí nakrájíme najemno.

Do hrnce následně vlijeme olej a až je horký, přidáme cibuli. Restujeme do zlatova. Přidáme česnek a po chviličce vlijeme víno. Česnek nesmažíme, aby nezhořkl, takže s přidáním vína neotálejte. Jakmile se víno odpaří, přidáme protlak, rajčata, koření a sůl, chilli, oregano i větvičku bazalky. Povaříme cca 30 min na mírném ohni, občas promícháme. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec vyndáme větvičku bazalky, a je hotovo.

Marinara omáčku ještě horkou nalijeme do umytých pohárů a zavíčkujeme. Otočíme vzhůru dnem a necháme tak klidně do vychladnutí.

Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale zato výtečnou omáčku. Použít ji můžete na těstoviny, pizzu i jinde, kde se hodí rajčatová omáčka. Budete nadšení.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.