Jak na populární italskou omáčku MARINARA z dokonale zralých rajčat?
Možná už jste z letošní úrody rajčat připravili kde co. Kečup, lečo, protlak, také jste je sterilovali jen tak na zimu k dalšímu zpracování. Což takhle vyzkoušet výbornou variantu, a to oblíbenou italskou omáčku MARINARA? Pochází z Neapole a byla velmi populární mezi námořníky. Také od toho je odvozen název marinara – obsahující mořské plody, jak si ji dříve námořníci rádi připravovali. Alla marinara, jak zní správný celý název, znamená „na námořnický způsob“.
Omáčka marinara vás potěší snadnou přípravou a relativně dobrou trvanlivostí. Ta dnešní, moderní se připravuje jen z rajčat, oregana, bazalky a česneku.
Co je potřeba
K přípravě pár skleniček nejlepší marinara omáčky budete potřebovat:
- 1,5 kg čerstvých zralých rajčat
- 150 g rajčatového protlaku
- Velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- Lžička mořské soli
- Lžička sušeného oregana
- Máte-li rádi pikantní, přidejte i půl lžičky chilli
- Trochu mletého černého koření
- Větvička bazalky
Postup
Nejdříve si připravíme rajčata, a to tak, že je nařízneme do kříže a ponoříme do vroucí vody po dobu alespoň půl minuty. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostky. Pak očistíme cibuli a česnek. Obojí nakrájíme najemno.
Do hrnce následně vlijeme olej a až je horký, přidáme cibuli. Restujeme do zlatova. Přidáme česnek a po chviličce vlijeme víno. Česnek nesmažíme, aby nezhořkl, takže s přidáním vína neotálejte. Jakmile se víno odpaří, přidáme protlak, rajčata, koření a sůl, chilli, oregano i větvičku bazalky. Povaříme cca 30 min na mírném ohni, občas promícháme. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec vyndáme větvičku bazalky, a je hotovo.
Marinara omáčku ještě horkou nalijeme do umytých pohárů a zavíčkujeme. Otočíme vzhůru dnem a necháme tak klidně do vychladnutí.
Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale zato výtečnou omáčku. Použít ji můžete na těstoviny, pizzu i jinde, kde se hodí rajčatová omáčka. Budete nadšení.
Diskuze k článku