Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pikantní cuketový relish | recept

Jak připravit pikantní cuketový relish | recept. Výroba cuketového relishe (česky pochoutka, pochutina) představuje velmi jednoduchý způsob zpracování cukety, neboť receptů na využití této zeleniny není nikdy dost. Výsledkem je chutná příloha, která se dá využít např. k masu, rybě, rizotu či jinému hlavnímu jídlu, k doplnění hamburgerů, hot dogů, grilovaných klobás, toustů, salátů, apod. Kromě cukety budete potřebovat jen pár dalších surovin, které máte zaručeně doma.

 

Co je potřeba

  • 1 velká cuketa nebo několik menších (zhruba 750 g očištěné cukety)
  • 2 velké cibule
  • 1 jalapeňo paprička (nebo jiná pálivá paprička v přiměřeném množství)
  • 40 g mořské soli
  • 300 ml jablečného octa (lze nahradit vinným octem)
  • 250 g třtinového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného či tapiokového škrobu
  • 2 lžičky kari koření
  • 2 lžičky hořčičného semínka (dá se použít také semínko celerové nebo koprové)
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky chilli koření – není nutné
1

Cuketu oloupeme a odstraníme střed se semínky (pouze pokud se jedná o přerostlý kus). Cibule oloupeme a nakrájíme najemno, papričku nakrájíme nadrobno. Následně cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme pokrájenou cibuli a jalapeňo papričku a vše důkladně promícháme s mořskou solí. Nádobu se zeleninou zakryjeme a uložíme na noc do chladničky.

2

Druhý den zeleninu propláchneme a a necháme okapat. Do většího hrnce nalijeme jablečný ocet a přidáme třtinový cukr, škrob a koření. Obsah hrnce přivedeme k varu a poté přidáme okapanou zeleninu. Vše zvolna dusíme asi 10–15 minut, dokud směs mírně nezhoustne.

3

Hrnec odstavíme z plotny a ještě horkým cuketovým relishem naplníme připravené vysterilizované skleničky. Skleničky zavíčkujeme a relish zavaříme při 100 °C asi 15 minut. Načatá sklenička vydrží v ledničce minimálně 1 týden.

K cuketě můžeme přidat nadrobno nakrájenou červenou papriku (případně jiný druh se sladkou chutí).

 

Cuketu je místo strouhání možné nakrájet na velmi malé kousky.

 

Relish lze dochutit také čerstvými či sušenými bylinkami – skvěle se hodí např. kopr, rozmarýn, tymián či koriandr.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit cuketu na kyselo | recept
Pokud se potýkáte s přebytkem cuket, pak je tento článek, jak zavařit cuketu na kyselo, určen právě pro Vás. Pro zavařování cuket na sladkokyselo…
Jak udělat cuketový prejt | recept
Jak udělat cuketový prejt | recept. Cuketový prejt je dobré řešení, jak si dopřát alespoň iluze zabíjačkové pochoutky v době, kdy právě není „čas prej…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.