Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit salát z nových brambor a tuňáka | recept

Jak připravit salát z nových brambor a tuňáka | recepta

Salát z nových brambor a tuňáka | recept. V teplejších obdobích roku dáváme přednost odlehčené stravě. Je dostatek čerstvé zeleniny, a proto ji zařazujeme do jídelníčku co nejčastěji. Jestliže doplníme zeleninový salát rybím nebo drůbežím masem, může být podáván jako hlavní chod. Vzhledem k rozmanitosti druhů, jak ryb (jiného masa) a zeleniny, můžete mít salát pokaždé jiný. Záleží na vás, vašich chuťových preferencích a fantazii v kuchyni. Následující recept vám může sloužit jako inspirace.

Co je potřeba

  • 500 g vařených nových brambor
  • 250 g grilovaného tuňáka (možno i z konzervy)
  • 1 větší  červená paprika
  • svazek jarní cibulky
  • malá konzerva kukuřičných zrn
  • polovina červené cibule
  • 2 lžíce černých oliv
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • sůl podle chuti

Zálivka:

  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce kysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • špetka pálivé papriky
1

Na salát budete potřebovat maso z tuňáka. Je možné salát namíchat z tuňáka ve vlastní šťávě z konzervy, ale máte-li možnost, dejte přednost rybě čerstvé. Kousky ryby upečte v troubě nebo ugrilujte. Maso stačí jen lehce potřít olejem nebo přepuštěným máslem. Během pečení kousky obraťte, za několik minut bude ryba hotová. Nechte ji vychladnout.

2

Všechnu potřebnou zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky. Nemusíte se přesně řídit receptem, paprika může být  červená nebo oranžová, místo jarní cibulky je výborný pórek. Jde o to, že salát musí svou barevností lahodit i oku. V salátu dobře chutnají i uvařené zelené fazolové lusky, avšak ne každý je má rád. 

3

Nové brambory uvařte předem v osolené vodě. Nebojte se osolit vodu trochu více, než jste zvyklí. Vybírejte raději brambory drobnější, lépe chutnají. Nové brambory se nemusejí loupat, stačí je pořádně vydrhnout kartáčkem (já raději předem odstraním slupku). Uvařené brambory nechte vychladnout a teprve pak nakrájejte na plátky. Přidejte je do mísy k ostatní zelenině a zlehka promíchejte tak, aby se plátky nerozpadly.

4

V jiné misce si připravte zálivku smícháním smetany, majonézy, utřeného česneku, soli a pálivé papriky. Tato zálivka je základní, lze ji dochutit podle vlastního uvážení např. oreganem, bazalkou, mletým pepřem atd. Směs přidejte k zelenině a spojte vše dohromady.

5

Tuňáka rozeberte na menší kousky po vrstvách (nedělejte si hlavu z toho, že to občas nejde, nikdo si stejně nevšimne). Vařená vejce rozdělte na plátky a kolečka, kde není žlutý střed (žloutek), přidejte s rybím masem do mísy k ostatnímu. Salát osolte, promíchejte, nechte vychladit a podávejte. Na talíři ozdobte plátky vařených vajec.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.