Špenátové krokety s masem | recept. Špenát má v kuchyni mnohostranné použití, patří mezi nejoblíbenější zeleniny, i když neméně početné jsou řady jeho odpíračů. Špenát se velmi dobře mrazí a máme ho k dispozici po celý rok. Správně zpracovaný, zmrazený a uskladněný špenát si udržuje svoji nutriční hodnotu. Následuje popis přípravy špenátových kroket s masem, které zachutnají i leckterému odpůrci špenátu.
Co je potřeba
500 g mrazeného sekaného špenátu
200 g mletého masa
3 stroužky česneku
1 cibule
2 celá vejce
100 g strouhaného sýra
sůl
pepř
mouka, vejce, strouhanka na obalení
sádlo nebo olej na smažení
1
Začneme přípravou špenátu. Špenát potřebujeme sekaný, nevhodný je špenátový protlak, ten obsahuje příliš mnoho vody. Z obchodu si přineseme zmrazený, někdy je v prodeji již ochucený smetanou, i ten je možné použít. Na lžíci máslaosmahneme cibuli pokrájenou na kostky, osolíme a ochutíme česnekem, přidáme špenát a prohřejeme ho. Necháme vychladnout.
2
K vychladlému špenátu přidáme syrové mleté maso, celá vejce, pepř a strouhaný sýr. Sýr může být i uzený. Vypracujeme hmotu, kterou podle potřeby zahustíme strouhankou. Strouhankou šetříme, aby neovlivnila chuť. Je lepší dát si práci s řidší směsí, trojobal kroketu udrží pohromadě.
3
Z vypracované směsi navlhčenýma rukama tvoříme koule nebo válečky. Ty následně obalujeme v klasickém trojobalu, nejprve v mouce, pak rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažíme na sádle nebo oleji z obou stran dorůžova.
4
Kroketky se hodí jako příloha k bramborám, bramborové kaši nebo chlebu. Doplňujeme je čerstvou zeleninou.
Celerové kroketky | recept. Celer je zelenina, kterou znali již staří Egypťané. U nás se rozšířil v průběhu 17.-18. století. Celer obsahuje celou řadu…
Zapékané rybí filé se špenátem | recept. Myslíte si, že spojení špenátu, rybího masa, sýra a vajec nebude k jídlu? Omyl! Kombinace těchto hlavních ing…
Zapečená krkovice na bramborách | recept. Zapečené maso s bramborami a zeleninou je sázka na jistotu. Zapečené maso je chutné, rychlé a ještě je potře…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku