Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept. Zůstali jste o letošních prázdninách doma a také se vám stýská po některých specialitách, které jste v minulosti na dovolené ochutnali? Mně ano a tak jsem se pokusila o tradiční turecký rýžový pudink - Sütlaç. Je to vlastně obdoba mléčné rýže, ale mnohem krémovější a lahodnější než ta, co je k dostání v obchodech. Na rozdíl od ostatních tureckých dezertů, které se někomu mohou zdát příliš sladké, je sladký tak akorát. Servíruje se ještě teplý, při pokojové teplotě nebo studený a vychlazený, podle libosti. Zkuste si ho také uvařit podle našeho receptu.

Co je potřeba

  • 1/2 hrnku kulatozrnné rýže
  • 2 hrnky vody
  • 4 1/4 hrnku plnotučného mléka
  • 1/4 hrnku 33% smetany
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • mletá skořice na posyp
1

Na dezert budete potřebovat kulatozrnnou rýži, která je po uvaření lepkavá. Z jiné rýže to není ono. Kravské mléko nahrazuji rostlinným mlékem, nejčastěji mandlovým. Pokud vám ale pravé mléko nedělá potíže, je na tento rýžový dezert lepší.

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept
2

Rýži propláchněte a dejte vařit se 4 hrnky vody. Nádobu zakryjte poklicí a rýži uvařte doměkka. Voda by se měla vyvařit, ale nevadí, když ji trochu zbyde.

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept
3

K uvařené rýži přidejte mléko, smetanu a cukr. Opět přiveďte k varu. V 1/4 hrnku mléka rozmíchejte škrob a spolu s vanilkovým extraktem vmíchejte do rýžové směsi. Pro zvýraznění chuti osolte špetičkou soli. Nezakryté vařte za občasného promíchání přibližně 15 minut.

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept
4

Uvařenou mléčnou rýži rozdělte do ohnivzdorných misek a ty postavte do pekáčku s vodou. Povrch lehce posypejte krupicovým cukrem a mletou skořicí.

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept
5

Nechte zapéct v troubě při 200 °C. Povrch by měl lehce zhnědnout. Tento poslední krok doporučuji nevynechávat, jen tak dezert získá tu správnou karamelizovanou chuť.

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept

Tipy

Před tím, než budete dezert servírovat, ho můžete ozdobit drcenými pistáciemi a zrníčky granátového jablka.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.