Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept

Jak připravit tradiční turecký rýžový dezert | recept. Zůstali jste o letošních prázdninách doma a také se vám stýská po některých specialitách, které jste v minulosti na dovolené ochutnali? Mně ano a tak jsem se pokusila o tradiční turecký rýžový pudink - Sütlaç. Je to vlastně obdoba mléčné rýže, ale mnohem krémovější a lahodnější než ta, co je k dostání v obchodech. Na rozdíl od ostatních tureckých dezertů, které se někomu mohou zdát příliš sladké, je sladký tak akorát. Servíruje se ještě teplý, při pokojové teplotě nebo studený a vychlazený, podle libosti. Zkuste si ho také uvařit podle našeho receptu.

Co je potřeba

  • 1/2 hrnku kulatozrnné rýže
  • 2 hrnky vody
  • 4 1/4 hrnku plnotučného mléka
  • 1/4 hrnku 33% smetany
  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • mletá skořice na posyp
1

Na dezert budete potřebovat kulatozrnnou rýži, která je po uvaření lepkavá. Z jiné rýže to není ono. Kravské mléko nahrazuji rostlinným mlékem, nejčastěji mandlovým. Pokud vám ale pravé mléko nedělá potíže, je na tento rýžový dezert lepší.

2

Rýži propláchněte a dejte vařit se 4 hrnky vody. Nádobu zakryjte poklicí a rýži uvařte doměkka. Voda by se měla vyvařit, ale nevadí, když ji trochu zbyde.

3

K uvařené rýži přidejte mléko, smetanu a cukr. Opět přiveďte k varu. V 1/4 hrnku mléka rozmíchejte škrob a spolu s vanilkovým extraktem vmíchejte do rýžové směsi. Pro zvýraznění chuti osolte špetičkou soli. Nezakryté vařte za občasného promíchání přibližně 15 minut.

4

Uvařenou mléčnou rýži rozdělte do ohnivzdorných misek a ty postavte do pekáčku s vodou. Povrch lehce posypejte krupicovým cukrem a mletou skořicí.

5

Nechte zapéct v troubě při 200 °C. Povrch by měl lehce zhnědnout. Tento poslední krok doporučuji nevynechávat, jen tak dezert získá tu správnou karamelizovanou chuť.

Před tím, než budete dezert servírovat, ho můžete ozdobit drcenými pistáciemi a zrníčky granátového jablka.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.