Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit tvarohový koláč se švestkami | recept

Velmi rychlý a chutný moučník, na který můžete použít nejenom švestky čerstvě utržené ze stromu, ale i jejich zamražené a vypeckované kolegyně, které vám zabírají místo v mrazáku. Navrch se stejně dobře hodí i meruňky nebo třešně.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 1 balíček + ½ lžičky kypřícího prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g cukru krupice
  • 75 ml oleje
  • 500 g švestek
  • 2 vejce

Na drobenku:

  • 100 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vrchovatá lžička skořice
1

Omyjeme švestky, rozpůlíme je a vypeckujeme. Středně velký plech vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pak do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme polovinu oleje, změklé máslo a přisypeme oba druhy cukru. Třeme tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. Pak do něj zapracujeme tvaroh a zbylý olej a nakonec po částech přidáváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

2

Těsto rozetřeme na předem připravený plech. Nejlépe to jde kuchyňskou stěrkou. Dáváme pozor, aby byla vrstva těsta všude stejně vysoká. Na povrch poklade švestky řeznou stranou dolů. Dáváme pozor, aby se nedotýkaly krajů plechu, ale jinak je můžeme na sebe opravdu natěsnat.

3

Připravíme si drobenku. Suroviny zpracováváme tak dlouho, dokud nevznikne sypká drobivá směs. Pokud se nám zdá výsledek příliš vláčný, přidáme trochu mouky a opět zapracujeme. Drobenkou hojně posypeme koláč.

4

Koláč strčíme do trouby a pečeme 20-25 minut. Měl by být trochu tmavší a drobenka skoro zkaramelizovaná. Necháme vychladnout a nakrájíme na čtverečky. Můžeme posypat moučkovým cukrem.

Pokud použijete k přípravě koláče jiné ovoce, přidejte do drobenky místo skořice vanilkový cukr.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.