Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se orientovat ve výběru chleba | rady

Jak se orientovat ve výběru chleba | rady. Chléb je úžasná potravina a tvoří základní součást výživy. Jíme ho dnes a denně a nikdy se nám nepřejedl. Pečení chleba se datuje už od pradávna, naši předci ho měli ve zvláštní úctě a jeho pečení mělo téměř rituální charakter. Druh chleba závisí na druhu zpracované mouky, jeho přísadách, délce kynutí, době pečení a teplotě, při jaké se peče. U nás je nejznámější chleba z žitné nebo pšeničné mouky. Hlavní ingredience chleba jsou mouka, droždí, sůl a voda.

1

Obsah živin v chlebu

Chleba obsahuje téměř všechno, co naše tělo potřebuje - uhlovodany, bílkoviny, minerální látky, vitamíny. Ale ne každý chléb je stejně výživný.

2

Stupeň vymletí mouky

Obilná zrna jsou obalena buničitou slupkou a proto musí být umleta nebo rozdrcena pro lepší stravitelnost. Vysoký stupeň vymletí neznamená, že je mouka jemnější, ale to, že obsahuje mnoho minerálních látek. Druhy mouky se značí typovým označením, které udává obsah minerálních látek.

3

Chléb celozrnný je nejzdravější

Je to proto, že obsahuje všechny součásti zrna, tedy i klíčky a slupky. Celozrnná mouka má vysoký stupeň vymletí a proto je bohatší na bílkoviny a vitamíny. Celozrnný chléb bývá tmavší. Platí zásadní pravidlo, že tmavý chléb je výživnější, než světlý.

4

Chléb z bílé mouky

Na výrobu bílého chleba se používá mouka, mletá pouze z vnitřní části zrna. Obsahuje hodně škrobu, důležité a hodnotné vitamíny B a E, které se nachází převážně ve slupce, však chybějí. Tento chleba může chutnat lépe, že je jemnější, nadýchanější, ale to je všechno. Právě proto, že zrno je zbaveno důležitých vitamínů a minerálních látek, je tmavý chléb cennější a zdravější.

5

Chléb se zapečenými olejnatými rostlinami

Tento chleba je velice kvalitní, neboť celá semena olejnatých rostlin obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin. Tím se chleba stává chutnější a kvalitnější, zejména, pokud je z celozrnné mouky.

6

Chléb Knäckebrot a Graham

Je to chleba z pšeničné nebo žitné mouky nebo ze žitného celozrnného šrotu. Je velice výživný. Celozrnný chleba ze smíšené, hrubé pšeničné a žitné mouky s vysokým obsahem otrub, je hrubě vymletý, ale má výraznou chuť. Pro někoho méně lákavý, ale navýsost zdravý. Bezlepkový chléb je vyroben specifickou technologií jako dietní.

7

Na závěr bohužel jeden negativní poznatek. Někteří výrobci klamou a barví bílou mouku karamelem. Proto některé pečivo a chleba jsou až nepřirozeně tmavé (až dočokoládova) a ač tedy dražší, kvalitou málo hodnotné.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat domácí pekárnu | rady
Jak vybrat domácí pekárnu | rady. Domácí chleba přináší mnoho výhod, vyjde vás mnohem levněji, než ten kupovaný, a také víte, z čeho je upečený. V dom…
Jak odstranit ztvrdlou kůži na patách
Suché a popraskané paty bijí do očí a nemůže je vykompenzovat ani váš jinak dokonalý vzhled, vyladěné oblečení, luxusní make up a perfektní účes. Jste…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.