Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se vyhnout sacharidům

18. Leden 2020

Bez přísunu sacharidů by naše tělo nemohlo fungovat, protože dodávají energii a účastní se mnoha metabolických procesů. Jde ale o to, abychom jich nepřijímali zbytečně mnoho a pohlídali si kvalitu těch, které běžně přijímáme s potravou. Jak to tedy s těmi sacharidy je?

V první řadě si uvědomme, že existují takzvané jednoduché cukry. Ty jsou obsažené především v ovoci a zelenině, které jsou pro zdraví nepostradatelné. Ovoce a zeleninu proto z tohoto důvodu neomezujme.

Měli bychom se ale mít na pozoru před tzv. přidanými cukry. Výrobci je přidávají i do výrobků, kde bychom je nečekali, aby pomohly vylepšit chuť.

Nejčastěji je najdeme v cukrovinkách, zákuscích, limonádách, pečivu a nejrůznějších druzích nápojů. Našemu tělu nepřinášejí žádný prospěch, pouze kalorie navíc.

Pokud se bez sladkostí neobejdete, zkuste sušenky a další pochutiny nahradit například sušeným ovocem. Například fíky, rozinky nebo brusinky chutnají skvěle. Nezapomínejte ale na to, že koncentrace jednoduchých cukrů je oproti čerstvým plodům vyšší.

Při konzumaci mléčných výrobků, zejména jogurtů, si hlídejte, aby nebyly uměle přislazovány.

Ideální je kupovat bílý jogurt a přidat si do něj například domácí zavařeninu, kde máte obsah cukru pod kontrolou.

U pečení moučníků zkuste dávat méně cukru nebo ho nahradit medem nebo javorovým sirupem. Někdy se hodí třeba jablečné pyré, rozmačkané banány nebo nastrouhané batáty. Recepty s těmito přísadami obvykle s dalším doslazováním nepočítají. Navíc batáty jsou doslova nabité vitamíny a minerály.

Pozor na to, že i mnohá ochucovadla, jako třeba kečup, obsahují cukr. Snažte se jim proto vyhýbat. Jestliže chcete hotový pokrm nějak dochutit, přidejte si na talíř nakrájenou zeleninu.

Přísun sacharidů rovněž snížíte, když omezíte pití alkoholu.

  • Nekonzumujte sacharidy v pozdních večerních hodinách.
  • Když nakupujete, přečtěte si, kolik sacharidů ten který výrobek obsahuje.
  • Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám a do svého jídelníčku zařaďte co nejvíce syrového ovoce a zeleniny.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít cottage cheese v kuchyni
Cottage cheese je druh čerstvého sýra vyráběného z kravského mléka, jenž je lehký, zdravý a snadno stravitelný. Dá se konzumovat jen tak samotný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.