Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si doma vyrobit ochucený kořeněný ocet | ze starého receptáře

Jak si doma vyrobit ochucený kořeněný ocet | ze starého receptáře. Domácí výroba kořeněných octů je zábavná činnost pro toho, kdo rád kombinuje různé chutě. Voňavé octy pak mají široké využití v kuchyni a láhev originálního doma vyrobeného octa může být i vítaným dárkem. Recepty z našeho článku jsou z roku 1947 a estragonový ocet podle tohoto návodu je ten nejlepší, co jsem kdy ochutnala. Postup je poplatný době, dnes už nemusíme láhev uzavírat měchuřinou, ale recepty jsou tak, jak byly v příručce ze sbírky Rádce zemědělce. 

Ocet estragonový

Ocet estragonový je nejobyčejnější a nejvíce používaný z octů kořeněných. Připravuje se tak, že na 1 litr 10% octa přidáme 200 g čerstvého estragonu (Artemisia dracunculus), 2 g suché pomerančové kůry, 1 g citronové kůry, 1 g sušených levandulových květů, 1 g černého pepře, 1 g skořicové kůry a 20 g soli. Kdo má rád příchuť bazalky (Ocimum basilicum), přidá 2 g suché bazalky. Ocet i s kořením dáme do láhve a uzavřeme nejlépe měchuřinou. Necháme v teplejší místnosti 2–3 týdny vyluhovat, pak ocet přecedíme, naplníme do lahví, zazátkujeme a parafinujeme, pak uložíme v chladné místnosti.

Ocet koprový

Na 1 l 10% octa dáme 200 g pokrájených koprových květů, 2 g sušené pomerančové a 2 g sušené citronové kůry, necháme stát asi 14 dní, pak přecedíme, rozlijeme do lahví, zazátkujeme, parafinujeme a uložíme do sklepa.

Ocet pepřový

Na 1 l 10% octa se přidává 80 g tlučeného pepře, který musí být čerstvě tlučený, aby nevyčichl. Necháme stát týden a pokračujeme jako u předešlých receptů.

Ocet hořčičný

Připravuje se stejně jako ocet pepřový, jenže místo pepře dáme 80 g hořčičných zrnek. Po týdnu pokračujeme stejným způsobem jako u ostatních octů.

Ocet kořeněný

Připravuje se extrakcí různého koření. Na 1 l 10% octa dáváme 20 g černého pepře, 20 g zázvoru, 10 g nového koření, 10 g koriandru, 5 g cayenského pepře, který je vlastně druh papriky, 20 g soli a 30 g cukru. Koření rozemeleme, přelijeme octem a necháme týden vyluhovat. Trvá-li vyluhování příliš dlouho, přechází do octa nejen látky vonné, ale i hořké, které dodávají pak hotovému octu nepříjemné trpké chuti.

10% ocet zakoupíte v bezobalových prodejnách, v internetových obchodech a  v dobře zásobených prodejnách.

Ochucený ocet před použitím zřeďte.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si naložit bylinkový ocet | recept
Jak si naložit bylinkový ocet | recept. Znáte bylinkový ocet? Pokud ne, věřte, že to je výborná věc na dochucení salátů či omáček, kterou si můžete sn…
Jak uvařit povidla z třešní | recept
Povidla z třešní | recept. Třešně obsahují i více než 80 % vody a asi 18 % ovocného cukru, minerály a vitaminy. Zlepšují trávení, jsou doporučovány př…