1

Fakta a mýty o kokosovém oleji

Kokosový olej se tváří jako naprostá bomba plná magických vlastností. Zdá se, že jeho pravidelné užívání vám pomůže získat krásnou a mladistvou pleť, lesklé vlasy, hydratovanou pokožku, zbaví vás akné a ekzémů, spraví vaše zažívání a zredukuje tělesnou hmotnost. Je možné, aby rostlinný olej zvládl tolik věcí najednou? Ano, je. I když je kokosový olej stále pod drobnohledem nejrůznějších vědců, jasně mluví zkušenosti běžných uživatelů. Pokud kokosovým olejem nahradíte běžné rafinované oleje a jiné tuky v kuchyni, prospějete svému zdraví z jednoho prostého důvodu. Nasycené tuky v oleji jsou mnohem lépe stravitelné pro tělo. Děje se tomu tak díky střední délce uhlíkatého řetězce, tzv. MCT. Většina běžných tuků je totiž složena z dlouhých řetězců atomů uhlíku (řepkový i palmový). MCT se neukládá v podobě tukových zásob, slouží jako dlouhodobý zdroj energie pro svalový výkon, proto jej hojně využívají sportovci a kokosový olej je obsažen v proteinových potravinách.

Dalším důvodem, proč se lidé přiklonili k používání tohoto oleje v kuchyni, je jeho vysoká termostabilita a pomalá oxidace, což zaručuje oleji dlouhou trvanlivost bez žluknutí. Kouřový bod kokosového oleje je okolo 180 °C, olej se teda tak rychle nepřepaluje.

Vysoký obsah antioxidantů, mastných kyselin a antibakteriální účinky dělají z kokosového oleje všestranný kosmetický produkt, stejně jako je to v případě olivového oleje či bambuckého másla.

2

Jaké je další použití této superpotraviny? 5 způsobů využití kokosového oleje, o kterých jste nevěděli

Aby kokosový olej splňoval vše, co jste o něm slyšeli, je důležité nepodcenit jeho výběr. Jak už to v našem světě chodí, ne všechno, co se jako zdravý kokosový olej tváří, taky je. I v případě výrazného nápisu BIO, se mějte na pozoru. Důkladně si prohlédněte, co se na obale píše. Olej musí být panenský čili lisovaný za studena, nerafinovaný a bez zbytečných příměsí. Dbejte na to, ať je ve složení uvedené množství kyselin. Pravý kokosový olej se středně dlouhým řetězcem má největší obsah kyseliny laurové. Právě ona se vyznačuje antibakteriálními a antimikrobiálními účinky, kokosový olej má tak pozitivní vliv na podrážděnou a problematickou pokožku i na posílení naší imunity. Tělo z kyseliny laurové dokáže vytvořit monolaurin, a právě ten umí ničit zákeřné viry a bakterie. Další v zastoupení je kyselina kaprinová, ta je opět tělem přetvářena na monokaprin, který účinně bojuje proti herpes virům a mykózám. Mezi další zajímavé informace o kokosovém oleji tedy patří i to, že je účinný proti chlamydiím a jiným sexuálně přenosným bakteriím, proto se doporučuje používat ho jako lubrikant.

Laicky řečeno se dá říct, že kokosový olej na sebe dokáže nabalovat bakterie a odvádět je z těla pryč. Obdobně takto funguje i v ústech. Používá se na bělení zubů, proti kazivosti a zápachu z úst.

Podávat kokosový tuk můžete i svým domácím mazlíčkům během zimního období. Jejich srst bude mohutnější a imunita silnější.

3

Pár receptů na závěr

Kokosový olej se hodí na přípravu sladkých i slaných pokrmů. Nebojte se jím nahradit máslo v tradičních receptech na cukroví. Vlastně je teď ideální doba na vyzkoušení jeho účinků. Zkuste během svátků běžně používané tuky nahradit kokosovým a sami poznáte ten rozdíl. Nebo si vytvořte domácí peeling. Stačí do oleje přimíchat cukr či sůl a kapku éterického oleje. Budete překvapeni, jak se vaše pokožka změní. Vynikající jsou vlasové masky. Zábaly na suchou a popraskanou kůži. A pokud se vám stane, že velké balení kokosového oleje projde svou expirací, vyleštěte s ním dřevěný nábytek.

Návod obsahuje komerční sdělení.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)