Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí sušenou vepřovou panenku | recept

Jak udělat domácí sušenou vepřovou panenku | recept

Domácí sušená vepřová panenka | recept. Jelikož manžel miluje sušené maso na různé způsoby a cena je celkem vysoká, rozhodla jsem se vyrobit si domácí – italskou sušenou panenku. Tento recept není náročný a je cenově dostupný. Pokud máte na zahrádce vlastní bylinkový záhonek, tak to je úplná parádička. Sušená vepřová panenka se povedla, manžel je nadšený a brzy ji jistě budu dělat znovu, protože podezřele rychle mizí z lednice. Jak připravit sušenou vepřovou panenku vám poradí můj následující recept.

Co je potřeba

  • 1x vepřová panenka
  • 1kg mořské hrubozrnné soli
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 čajová lžička (rovná) kakaa
  • 1 čajová lžička (rovná) skořice
  • 1 plná čajová lžička celého pepře
  • 1 čajová lžička hřebíčku
  • 3 ks bobkového listu
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, šalvěj, estragon a tymián)
  • 2x starší bavlněnou utěrku nebo plenu pranou bez aviváže (starší jsou lepší, protože jsem je pak neprala a vyhodila)
  • potravinářský vázací provázek nebo nit
  • pekáček nebo tác
1

Vepřovou panenku důkladně odblaníme. Z čerstvých bylinek odstřihneme asi 6-8 ks větviček a pokrájíme je nadrobno. Vepřovou panenku v bylinkách vyválíme ze všech stran. Bylinky se na maso krásně nabalí a perfektně drží.

Jak udělat domácí sušenou vepřovou panenku | recept
2

Nachystáme si směs. Do větší mísy nasypeme hrubozrnnou sůl, třtinový cukr, kakao a skořici. V hmoždíři si utlučeme pepř s hřebíčkem a bobkovým listem. Tuto směs přidáme do mísy a vše důkladně promícháme. Na pracovní plochu položíme bavlněnou utěrku (v mém případě plenu) a nasypeme na ní polovinu směsi z mísy. Na tuto směs položíme v bylinkách obalenou vepřovou panenku a zasypeme ji zbytkem směsi z mísy.

Jak udělat domácí sušenou vepřovou panenku | recept
3

Na plenu nebo utěrku položíme směs společně s obalenou panenkou. Tuto “náplň” se pokusíme pořádně stočit do utěrky a důkladně zavázat, aby nikde nic nekoukalo nebo se nesypalo. Takto zabalenou vepřovou panenku vložíme do pekáče nebo na tác. Zabalenou panenku necháme 14 dní v lednici odpočívat.

Jak udělat domácí sušenou vepřovou panenku | recept
4

Po sedmi dnech se na maso mrkneme. Když je v pekáči vyteklá šťáva, tak maso musíme přebalit do nové utěrky. Na obrázku můžete vidět, kolik šťávy se nasáklo do pleny po sedmi dnech. Utěrku rozbalíme, vyndáme panenku a směsku, ve které maso leží, nasypeme do mísy. Všechno jsem dělala v kuchyňském dřezu, abych neměla nepořádek po celé kuchyni. Nachystáme si novou utěrku, do které opět nasypeme polovinu směsi, položíme panenku a zasypeme zbytkem směsi. Vložíme do čistého pekáče a opět dáme odležet na sedm dní do lednice.

Jak udělat domácí sušenou vepřovou panenku | recept
5

Po 14-ti dnech čekání jsme se dočkali této delikatesy. Vepřová panenka je uvnitř nádherně růžová. Osobně mám nejraději sušenou vepřovou panenku nakrájenou na tenké plátky se sušenými rajčaty. Přeji dobrou chuť!

Jak udělat domácí sušenou vepřovou panenku | recept
Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat domácí rybí prsty | recept
Jak udělat domácí rybí prsty | recept
Jak udělat domácí rybí prsty | recept. Rybí prsty – recept pro nečekanou situaci. Rybí prsty s bramborovou kaší, to je večeře, nad kterou zajásá snad…
Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…