Houbový salát na zimu | recept. Houby jsou oblíbenou pochutinou a téměř každý Čech je houbař. Když už máme nasušeno dost hub do zásoby, je čas vyzkoušet nové recepty. Nabízím osvědčený recept na salát z hub a zeleniny. Je vhodný jako chuťovka nebo součást studeného pohoštění. Má vyváženou sladkokyselou chuť.
Co je potřeba
houby
mrkev
papriku
celer
feferonku
cherry rajče
květák
na nálev:
220 ml 8% octa
780 ml vody
90 g cukru
25 g soli
15 kuliček pepře
20 kuliček nového koření
1 kuličku jalovce
1 ks hřebíčku
1 bobkový list
1,5 kávové lžičky hořčičného semínka
0,5 kávové lžičky mletého koriandru
1
Nejprve si svaříme nálev. Vodu se solí, cukrem a octem přivedeme k varu. Ihned, jakmile začne voda vřít, vhodíme do ní připravené a opláchnuté koření. Vaříme 5 minut. Pak nálev odstavíme a necháme přes noc vychladnout.
2
Očistíme a pokrájíme houby. Houby volíme menší, tvrdé a několik druhů. Směs různých hub je chutnější než salát připravený pouze z jednoho druhu. Malé houby můžeme ponechat vcelku.
3
Připravené houby předvaříme v 1 litru vody s 25 g soli a špetkou kyseliny citronové. Houby vhazujeme do vroucí vody a povaříme 5 minut. Předvařené houby prudce zchladíme studenou vodou a necháme dokonale vystydnout, nejlépe přes noc, stejně jako nálev.
4
Zeleninu pokrájíme na tenké nudličky. Nedáváme cibuli, houby se pak „táhnou“. Důležité je přidat celer, dodá příjemnou kořeněnou příchuť. Feferonku přidejte podle svého uvážení, ne každý má rád pálivé.
5
Houby se zeleninou v míse smícháme. Pak plníme sklenice do dvou třetin tak, aby salát byl hezký i pro oko. Do každé sklenice přidáme bobkový list a zalijeme nálevem. Sklenice uzavřeme a zavaříme při teplotě 100 °C. Sklenice o obsahu 370 ml se zavařují 20 minut. Salát je po týdnu rozležený.
Upozornění: budete-li připravovat salát z václavek nebo jiných tužších druhů, je třeba prodloužit dobu předváření.
Houby jako škvarky v sádle | recept. Houbaření je náš národní sport, snad žádný jiný národ tak masově nehoubaří, jako právě Češi. V období růstu hub n…
Česnekový hubník s uzeným masem | recept. Pomalu se rozjíždí houbová sezona a tak přijde vhod každý nový recept na jídlo s houbami. Hubník se dělá v n…
Řepný kečup | recept. Červená řepa je velice oblíbenou zeleninou. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, např. kyselinu listovou, řadu minerálních…
Zavařování červené řepy – recept krok za krokem. Uchovávání červené řepy zavařováním, aby mohla být celý rok připravena ke konzumaci, je prastarý způs…
Diskuze k článku