Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat houbový salát na zimu | recept

Houbový salát na zimu | recept. Houby jsou oblíbenou pochutinou a téměř každý Čech je houbař. Když už máme nasušeno dost hub do zásoby, je čas vyzkoušet nové recepty. Nabízím osvědčený recept na salát z hub a zeleniny. Je vhodný jako chuťovka nebo součást studeného pohoštění. Má vyváženou sladkokyselou chuť.

Co je potřeba

  • houby
  • mrkev
  • papriku
  • celer
  • feferonku
  • cherry rajče
  • květák

na nálev:

  • 220 ml 8% octa
  • 780 ml vody
  • 90 g cukru
  • 25 g soli
  • 15 kuliček pepře
  • 20 kuliček nového koření
  • 1 kuličku jalovce
  • 1 ks hřebíčku
  • 1 bobkový list
  • 1,5 kávové lžičky hořčičného semínka
  • 0,5 kávové lžičky mletého koriandru
1

Nejprve si svaříme nálev. Vodu se solí, cukrem a octem přivedeme k varu. Ihned, jakmile začne voda vřít, vhodíme do ní připravené a opláchnuté koření. Vaříme 5 minut. Pak nálev odstavíme a necháme přes noc vychladnout.

2

Očistíme a pokrájíme houby. Houby volíme menší, tvrdé a několik druhů. Směs různých hub je chutnější než salát připravený pouze z jednoho druhu. Malé houby můžeme ponechat vcelku.

3

Připravené houby předvaříme v 1 litru vody s 25 g soli a špetkou kyseliny citronové. Houby vhazujeme do vroucí vody a povaříme 5 minut. Předvařené houby prudce zchladíme studenou vodou a necháme dokonale vystydnout, nejlépe přes noc, stejně jako nálev.

4

Zeleninu pokrájíme na tenké nudličky. Nedáváme cibuli, houby se pak „táhnou“. Důležité je přidat celer, dodá příjemnou kořeněnou příchuť. Feferonku přidejte podle svého uvážení, ne každý má rád pálivé.

5

Houby se zeleninou v míse smícháme. Pak plníme sklenice do dvou třetin tak, aby salát byl hezký i pro oko. Do každé sklenice přidáme bobkový list a zalijeme nálevem. Sklenice uzavřeme a zavaříme při teplotě 100 °C. Sklenice o obsahu 370 ml se zavařují 20 minut. Salát je po týdnu rozležený.

Upozornění: budete-li připravovat salát z václavek nebo jiných tužších druhů, je třeba prodloužit dobu předváření.

Do hub je možné přidat několik lžic kečupu.

Autor: redakce | Zobrazit autorská práva

Text a foto: Mirka K.

Hodnocení
Hana (neověřeno) | Út, 10/01/2019 - 17:15

Výborný, dělala jsem, všem chutnal.

Další zajímavé články

Řepný kečup | recept. Červená řepa je velice oblíbenou zeleninou. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, např. kyselinu listovou, řadu minerálních…
Zdravý dýňový kompot | recept. Možná znáte dýňový kompot, do kterého se přidává ananas nebo v horším případě umělé ananasové aroma, které bohužel…
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…