Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat jablečnou marmeládu | recept

Jak udělat jablečnou marmeládu | recept

Recept na jablečnou marmeládu. Jablečná marmeláda není produktem, který by se v domácnostech v nějaké větší míře vyráběl. Jablečná marmeláda by ale mohla být tipem na poměrně rychlé a účelné zpracování třeba i jen tří čtyř kilogramů jablek, kterým by hrozila zkáza. Recept využijete při nadúrodě letních jablek tzv. žitňáků. Jak udělat jablečnou marmeládu? Poradíme vám!

Co je potřeba

jablka
cukr, případně pektogel
velký kastrol
struhadlo, loupáček, nožík
zavařovací sklenice

1

Jablečná marmeláda je rychlá zavařenina, na kterou můžeme zpracovat jablka horší kvality. Její výroba není tak pracná jako příprava vzhledově atraktivnějšího jablečného rosolu (želé) a není na ni potřeba takového množství jablek, jako když vaříme jablečná povidla. Jablečné marmelády nemusíme nutně dělat velké množství, ale je to dobrý způsob jak rychle zpracovat jablíčka, která by se mohla zkazit (třeba před odjezdem na dovolenou nebo podobně).

2

Na jablečnou marmeládu se víc hodí kyselá a jablka. Jednak se lépe rozvářejí, jednak obsahují víc želírující látky pektinu (mimochodem, průmyslově vyráběné želírující prostředky se dělají z nezralých jablek). Proto se do jablečné marmelády pektiny (například pektogel) nepřidávají, a nebo v mnohem menším poměru než do ovoce, které pektiny neobsahuje (jahody, maliny, broskve).

3

Budeme potřebovat pět kilogramů celých jablek. Jablka přebereme, vykrájíme poškozené (mechanicky a „biologicky“ - červem) části. Nahnilá a plesnivá jablka vyhodíme. Jablka zbavíme jadřinců, případně také oloupeme.

4

Čtvrtky jablek nastrouháme na hrubém struhadle, a to tak, abychom u neoloupaných jablek nestrouhali slupku, ale odstrouhali jen jejich dužinu. Docílíme toho, když budeme prsty přitlačovat kousek jablka v celé ploše. Jestliže jsme jablka loupali, rozstrouháme je jakkoliv. Nastrouhaná jablka dáme do většího hrnce.

5

Když je jablečná hmota rozvařená (což trvá maximálně dvacet minut), odstavíme ji a necháme trochu zchladnout, abychom mohli bezpečně zjistit její objem. Buď rozvařená jablka zvážíme nebo objem změříme nějakou dutou mírou (rozdíl mezi kilogramem a litrem je v případě jablečné marmelády zanedbatelný). Odvážíme tří kilogramy (nebo odměříme tři litry). Zbytek můžeme sníst jako jablečnou přesnídávku.

6

Odváženou hmotu dáme znovu do hrnce, přivedeme k varu a přisypeme kilogram cukru s jedním balíčkem pektogelu (pro jistotu). Necháme tři minuty provářet. Pektogel obsahuje i kyselinu citronovou, která působí společně s cukrem jako konzervant.

7

Horkou marmeládou naplníme čisté a vypařené zavařovací skleničky. Zavíčkujeme čistými a vypařenými víčky a hned obrátíme, aby se víčka dobře zatáhla. Jestliže plníme do sklenic jablečnou marmeládu vlažnou, je třeba ji sterilizovat (25 minut při 80 stupních Celsia).

8

Jablečnou marmeládou mažeme sladké pečivo (vánočky, mazance, briošky), lívance a palačinky. Nebo jablečnou marmeládou plníme vařené tvarohové taštičky nebo taštičky (pirohy) z křehkého nebo lístkového těsta.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články