Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct arašídovo-tvarohový koláč | recept ze sušenek

Jak upéct arašídovo-tvarohový koláč | recept ze sušenek

Temně kakaový sušenkový korpus protknutý máslem a zvláčněný tvarohovou vrstvou doplněnou o nasucho opražené mleté arašídy je v doladění arašídovo-sušenkové posypky mimořádně elegantním a veskrze intenzivním, příjemně sladkým zákuskem.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm

Na tmavý sušenkový základ:

  • 250 g máslových sušenek
  • 180–200 g másla
  • 2 lžíce tmavého kakaa

Na tvarohovo-arašídovou náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vajíčka
  • 200 g nesolených arašídů

Na sušenkovo-arašídovou posypku:

  • 100 g nesolených arašídů
  •  část sušenkového základu
1

Máslové sušenky najemno nadrťte či rozmixujte v robotu, v míse k nim přidejte kakao a přilijte rozpuštěné máslo, jehož množství upravte dle potřeby, respektive dle druhu sušenek. Některé sušenky jsou mastnější a některé sušší.

Vše společně v míse propracujte do směsi podobné drobence.

Kakao lze ze základu zcela vynechat a upéct tak světlou, lehounce sladší variantu koláče.

základ z drcených sušenek
2

Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vypracovanou drobenku v rovnoměrné vrstvě upěchujte na její dno. Přibližně hrst drobenky si však odložte stranou, a to k následnému použití do závěrečné posypky.

nepečené těsto
3

Nyní na suché pánvi opražte veškeré arašídy. Tedy celých 300 g.

pražení arašídů
4

Jakmile se rozvoní a začnou pouštět tuk, vložte je do mixéru, a ještě teplé je rozmixujte do co nejhladší konzistence, nejlépe až krémové.

mixování buráků
5

Přípravu náplně začněte vymícháním tvarohu a moučkového cukru.

tvaroh s cukrem ve směsi
6

K utřené směsi postupně zapracujte vajíčka.

náplň z tvarohu
7

Nakonec přidejte 200 g najemno rozdrcených arašídů.

dokončení náplně
8

Vypracovanou hladkou tvarohovou náplň naneste na upěchovaný základ ve formě.

roztírání náplně na korpus
9

Následně do odložené sušenkové drobenky přisypte zbylých 100 g rozmixovaných arašídů a promíchejte.

příprava posypky
10

Povrch náplně pak touto sypkou směsí ozdobte.

Takto připravené vložte do předehřáté trouby a pomalu při 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C.) pečte 50–60 minut. Následně nechejte ve formě zchladnout a před krájením přesuňte alespoň na 2 hodiny do lednice.

zdobení drobenkou

Tipy

Nezaměnitelná chuť arašídového másla celkovou kompozici koláče významně pozvedne. Stačí jím z části, možno však i zcela, nahradit máslo přidané do sušenkového základu.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.