Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bezlepkové linecké z pohankové mouky | recept

Bezlepkové cukroví | recept. Recept na toto pečivo je pro trpělivé. Cukroví bez lepku, pokud ho připravujete bez průmyslově upravených směsí na pečení, je trochu náročnější na zpracování. Následující recept je z pohankové mouky, která je přirozeně bezlepková a proto je těsto drobivé. Pohankovou mouku běžně seženete v prodejnách zdravé výživy nebo supermarketech. Cukroví z ní je opravdu vynikající, těsto se při pečení neroztéká a krásně drží tvar. Trocha námahy při tvorbě tohoto pečiva opravdu stojí za to.

Co je potřeba

500 g hladké pohankové mouky

250 g másla

160 g moučkového cukru

2 žloutky

kůra z poloviny bio citronu

1

Všechny potřebné a odvážené suroviny na těsto zpracujeme na vále rukama. Těsto se špatně spojuje, chce to trpělivost. Pokud se opravdu nedaří, přidejte mléko podle potřeby. Těsto nechte uležet přes noc. Pokud nechcete čekat, stačí 3 hodiny. Mám vyzkoušeno a nevidím rozdíl mezi těstem, které odpočívalo celou noc nebo jen pár hodin.

2

Odpočinuté těsto vyválejte na plát. Protože těsto neobsahuje lepek, drobí se a pracuje se s ním špatně. Chce to opravdu trpělivost. Nejlepší způsob je těsto rozválet a vykrájet tvary přímo na plechu, odstranit odkrojky a s těstem již nemanipulovat. Druhý způsob mám také vyzkoušený, ale musí být opravdu vychlazené tuhé těsto. Zpracované těsto před vložením do chladu vyválíme na válečky o něco větší než formička, kterou budeme vykrajovat. Druhý den ostrým nožem nakrájíme z těsta stejně silné plátky a formičkou z plátku vykrojíme tvar. Odkrojky dáme znovu ztuhnout. Tento postup doporučuji.

3

Cukroví pečeme při teplotě 180 °C dorůžova. Necháme vychladnout na papíru, na kterém se peklo, cukroví je velmi křehké. Po vychladnutí se zpevní. Vychladlé tvary slepujeme marmeládou.

 

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články