Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct biskupský chlebíček | recept

Biskupský chlebíček | recept. Tento jednoduchý recept na biskupský chlebíček stojí za vyzkoušení. Příprava je opravdu snadná, výsledek je opravdu dobrý a ještě si můžete upéct pokaždé jiný moučník. Stačí zvolit jinou kombinaci přidaného ovoce. Nám se osvědčily sušené višně, které biskupskému chlebíčku dodají nakyslou chuť, sušené i čerstvé kousky hrušek nebo ananas, jak čerstvý, tak sušený. Zastánci tradičních chutí zůstanou u kandovaného ovoce, chuť pomerančové kůry by jim asi chyběla.

Co je potřeba

90 g másla

90 g moučkového cukru

3 celá vejce

2 kávové lžičky prášku do pečiva

120 g hrubé mouky

100 g kandovaného ovoce (nebo sušeného)

trocha citronové kůry

tuk a mouka na formu

1

Připravíme si všechny potřebné suroviny alespoň hodinu dopředu, aby měly všechny stejnou teplotu. Kandované ovoce nakrájíme na menší kousky a obalíme ho v trošce mouky, aby v těstě nekleslo až dolů, ale zůstalo rovnoměrně rozložené. Někdo nemá rád chuť kandovaného ovoce, může ho nahradit pokrájenými ořechy, rozinkami, sušenými meruňkami a jiným sušeným ovocem.

2

V misce utřeme pomocí vařečky změklé máslo s moučkovým cukrem a oddělenými žloutky do pěny.

3

Přidáme promíchanou mouku s pečivovým práškem. Pak lehce vmícháme sníh s kousky pokrájeného ovoce. Trochu ovoce necháme stranou a posypeme jím povrch těsta ve formě.

4

Promíchaným těstem naplníme vysypanou a vymazanou formu na chlebíček nebo srnčí hřbet. Těsto posypeme zbylou ovocnou směsí a lehce ji zamáčkneme.

5

Pečeme při teplotě 180 °C. Propečení zkoušíme dřevěnou špejlí. Pokud po vpichu zůstane suchá, je chlebíček upečený. Bude to zhruba za 25 minut.

6

Hotový chlebíček po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a krájíme na plátky.

Biskupský chlebíček se dá výborně mrazit. Zabalte ho do alobalu a máte železnou zásobu pro nečekané hosty v mrazničce.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vánoční poleno | recept
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.