Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bramborový makovec

Jak upéct bramborový makovec | recept na makovec z vláčného těsta s přídavkem brambor. Makovec podle následujícího receptu má několik výhod – do těsta se nepřidává žádný tuk, díky přídavku brambor zůstává dlouho po upečení vláčný a cukr lze zaměnit za sladidlo vhodné pro diabetiky. Vyzkoušela jsem práškovou stevii, fruktózu a březový cukr (xylitol). Pokud jste diabetici, řiďte se podle doporučení vašeho lékaře a volte sladidlo pro vás nejvhodnější. Makovec by šlo upéct i zcela bez sladidel. Sladkou chuť mu můžete dodat polevou z hodně zralého sladkého ovoce.

Co je potřeba

  • 100 g pšeničné hrubé krupice
  • 100 g cukru (80 g xylitolu)
  • 200 g mletého máku
  • 250 g vařených brambor
  • 1 kypřicí prášek na pečení
  • lžička skořice
  • kůra z poloviny citronu
  • polovina lžičky mletého hřebíčku
  • 1 žloutek
  • 2 bílky (sníh)
  • 125–150 ml mléka
  • marmeláda nebo povidla na promazání
1

Odváženou hrubou krupici zalijte 125 ml horkého mléka a nechte 15 minut stát. Krupice vstřebá veškerou tekutinu.

2

Uvařené brambory z předešlého dne rozstrouhejte najemno.

3

Do misky ke krupici přidejte cukr, strouhanou kůru z citronu, koření a žloutek. Chvilku míchejte a do vzniklé hmoty zapracujte nastrouhané brambory.

4

Po důkladném promíchání přidejte mletý mák. Může se stát, že hmota bude příliš hustá, v tom případě ji zřeďte zbytkem odměřeného (25 ml) mléka.

5

Nakonec ušlehejte pevný sníh ze dvou bílků a zapravte ho do těsta. Těsto rozetřete do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch uhlaďte stěrkou.

6

Upečte ve vyhřáté troubě při 180 °C. Upečený moučník poznáte podle toho, že se začne oddělovat od okrajů formy a zapíchnutá špejle do středu musí zůstat po vytažení suchá. Makovec nechte vychladnout ve formě, povolte jen sponu na obvodu.

Zcela vychladlý makovec můžete rozkrojit a potřít libovolným džemem nebo povidly. Povrch můžete posypat moučkovým cukrem, polít citronovou polevou i třeba čokoládou. Na fotografii je poleva z mražených višní, cukru a dortového želé.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct zdravý makovec | recept
Zdravý makovec | recept. Mák nejen skvěle chutná, je také plný vápníku a dalších látek nezbytných pro dobrý stav lidského organismu. Následující řádky…
Jak upéct kynuté tvarohové rolky
Jak upéct kynuté tvarohové rolky | recept z kynutého těsta. Kynuté rolky podle následujícího receptu se skvěle hodí na snídani k šálku čaje nebo mléka…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.