Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cukroví s vaječným likérem | recept na vánoční cukroví

Jak upéct cukroví s vaječným likérem | recept na vánoční cukroví. Za několik málo dnů se začne v mnoha domácnostech péct vánoční cukroví. V tuto dobu již možná hledáte inspiraci pro letošní sváteční pečivo.

Myslím si, že klasické české recepty předávané v rodinách mezi generacemi, jsou bezkonkurenčně nejlepší. Ale stejně každý rok zkouším něco nového z mezinárodní kuchyně. Recept, který jsem vyzkoušela a mohu jen a jen doporučit, pochází z kuchyně našich sousedů. Cukroví se peče v Německu. Máte-li chuť ho vyzkoušet, řiďte se následujícím postupem.

Co je potřeba

Těsto:

  • 300 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 125 g škrobu (kukuřičný Gustin)
  • 200 ml vaječného likéru
  • kůra z poloviny citronu
  • několik kapek vanilkové esence (nebo 1 bal. vanilkového cukru)

Poleva:

  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g (!) vaječného likéru
1

V míse promíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a škrob. Nastrouhejte najemno kůru z chemicky neošetřeného citronu, odměřte vaječný likér, kápněte do něj vanilkovou esenci a vše přidejte do mísy. Změklý tuk nakrájejte na kousky, přidejte k ostatním ingrediencím a vypracujte těsto. Zabalte ho do papíru nebo potravinářské folie a nechte v chladničce odpočinout. Stačí 1 hodina, ale těsto můžete zpracovat i druhý den.

2

Z těsta přes nástavec vytvořte pruhy a pokládejte je na nepřilnavou podložku nebo papír. Pruhy nakrájejte podle toho, jak budete cukroví tvarovat a jak velké ho chcete mít.

Nejrychleji budete mít hotové tyčky, stačí jen nakrájet kousky a přenést na plech. Z těsta můžete také vytvořit věnečky, esíčka i jiné tvary. Pracujte rychle, aby těsto příliš nezměklo a nelepilo se.

3

Cukroví na plechu vystlaném papírem na pečení vkládejte do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C. Upečené přeložte na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout. Cukroví hlídejte, upečené bude tehdy, když okraje začnou tmavnout.

4

Cukroví dozdobte polevou z likéru a moučkového cukru. Odvážené suroviny třete v misce, dokud není poleva hladká a lesklá, stejné hustoty jako poleva na perníčky.

Je-li moc hustá, přidejte likér, řídkou zahustíte přidáním cukru. Polevu na jednotlivé kousky můžete nastříkat jednorázovým sáčkem na zdobení perníků. Dostanou se v domácích potřebách a jsou moc šikovné.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.