Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč z bramborového těsta | recept

Koláč z bramborového těsta | recept. Recept na tento jednoduchý moučník pochází ze staročeské kuchyně. Je od mé babičky, která by se letos dožila 114 let. Vzpomínala na něj jako na „válečný koláč“. Pekla ho za války (v období nedostatku) svým třem dětem. Sešitek s jejími recepty často využívám, vařilo se levně, chutně a ze surovin, které jsou v každé domácnosti běžně při ruce. Tento moučník je vhodný jako odpolední svačina, sladká snídaně nebo jen tak k čaji nebo kávě. Těsto s přídavkem brambor vydrží vláčné několik dní. Jak upéct koláč z bramborového těsta Vám poradí můj (babiččin) následující recept.

Co je potřeba

  • 500 g polohrubé mouky
  • 180 g jemně strouhaných vařených brambor
  • 100 g moučkového cukru
  • 140 g tuku (máslo, Hera)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 celá vejce
  • citronová kůra (nemusí být)
  • marmeláda na potření
  • drobenka (50 g cukru, 50 g tuku, 150 g hrubé mouky) + sekané mandle nebo ořechy
1

Do mísy prosijeme mouku s kypřicím práškem. Přidáme nastrouhané brambory (nadrobno) a lehce protřeseme. Vložíme pokrájený tuk (na plátky), přisypeme cukr, rozklepneme vejce a ovoníme trochou citronové kůry. Vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.

2

Pekáč s vyšším okrajem vytřeme tuhým tukem a vysypeme polohrubou moukou. Polovinu těsta vyválíme přímo v pekáči a potřeme zvolenou náplní. Druhou polovinu těsta vyválíme na pečicím papíře. Těsto se lepí na váleček, takže ho lehounce posypeme moukou a pak to jde snadno. Je možné ho válet mezi dvěma papíry na pečení. Je na vás, čemu dáte přednost.

3

Vyválený plát položíme na vrstvu v pekáči, opatrně sloupneme papír a okraje přitlačíme, aby nevytékala náplň. Vrch koláče posypeme drobenkou a rozsekanými mandlemi nebo ořechy. Nemusíme sypat ničím a polevu si udělat na hotový koláč. Povrch koláče můžeme místo posypu po upečení polít čokoládovou polevou nebo pocukrovat moučkovým cukrem. Místo marmelády jsou dobrá nastrouhaná jablka nebo tvarohová náplň. Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme zhruba 30 minut. Zda je bramborový koláč upečený, vyzkoušíme klasicky špejlí. Po vychladnutí nakrájíme na kousky a můžeme podávat.

Snažíme se pracovat s těstem rychle, bramborová těsta mají tendenci řídnout. Přidáním mouky snížíme kvalitu, moučník by nebyl křehký.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: archiv autorky (Mirka K.)

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články