Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit dokonalé halušky? Vyzkoušejte tradiční i moderní variace

07. Říjen 2025

Halušky jsou ikonickým jídlem slovenské a valašské kuchyně, které si získalo oblibu i u nás. Ačkoliv se nejčastěji připravují s brynzou a slaninou, existuje celá řada chutných obměn, díky nimž si je může dopřát každý – včetně vegetariánů, veganů nebo těch, kdo hledají lehčí verzi.

Co je potřeba

Na klasické bramborové halušky budete potřebovat:

  • 500 g syrových brambor
  • 150–200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Brambory nastrouhejte najemno, osolte, přidejte vejce a postupně zapracujte mouku. Těsto by mělo být husté, ale ne tuhé. Pomocí haluškovače nebo lžičky házejte kousky těsta do vroucí osolené vody. Halušky jsou hotové, když vyplavou na hladinu (cca 2–3 minuty). Slijte a krátce propláchněte.

Halušky na mnoho způsobů

Tradiční brynzové halušky

Po uvaření smíchejte halušky s kvalitní brynzou a přidejte na kostičky opečenou slaninu se sádlem. Tradičně se jídlo podává horké, často s kefírem nebo žinčicou. Brynza dodává krémovitost i výraznou chuť, kterou si oblíbí milovníci sýrových jídel.

Vegetariánská verze se zelím

Místo slaniny můžete halušky zkombinovat s podušeným kysaným zelím a osmaženou cibulkou. Tato verze je skvělá pro chladné dny – je sytá, ale zároveň svěží díky kyselému zelí.

Sýrové nebo smetanové variace

Halušky lze zamíchat s nastrouhaným uzeným sýrem, nivou nebo smetanou. Pokud přidáte trochu česneku, vznikne lahodná sýrovo-česneková verze, která připomíná „comfort food“ v nejlepším slova smyslu.

Veganská obměna

Bramborové těsto lze připravit i bez vejce – stačí přidat o něco víc mouky. Brynzu nahradíte rostlinným smetanovým sýrem nebo kešu omáčkou. Veganská slanina z uzeného tofu nebo tempehu zajistí chuťový kontrast.

Halušky s pestem nebo špenátem

Modernější verze halušek nabízí spojení s bylinkovým pestem, špenátem nebo sušenými rajčaty. Vznikne lehčí a barevnější alternativa, která překvapí svou chutí i vzhledem.

 

 

Halušky jsou jídlem, které lze připravit na mnoho způsobů – od klasiky až po moderní variace. Stačí pár surovin a trochu fantazie. Každý si může najít svou oblíbenou verzi, ať už touží po vydatném tradičním pokrmu, nebo lehkém zeleninovém talíři.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat maďarské halušky | recept
Jak udělat maďarské halušky | recept
Jak udělat maďarské halušky | recept. Maďarské halušky podáváme k tradičnímu maďarskému guláši. Jak recept na maďarské halušky vypadá a čím se od…
Jak upéct staročeský trdelník | recept
Jak upéct staročeský trdelník | recept
Jak upéct staročeský trdelník | recept. Trdelník zná určitě každý. Váleček z kynutého těsta pečený na kovové trubce a sypaný cukrem a skořicí se často…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.