Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct medové zázvorky | recept na vánoční cukroví

Medové zázvorky | recept na vánoční cukroví. Zázvorky jsou staročeské klasické vánoční cukroví. Jak název napovídá, přidává se do nich mletý sušený zázvor a díky němu mají sušenky kořeněnou, lehce štiplavou chuť. Do tradičních zázvorek se nepřidává tuk. Recept na zázvorky, který nabízím k vyzkoušení, ho obsahuje. Díky němu jsou zázvorky dříve měkké a potřebují kratší dobu k rozležení. Med přidejte opravdu jen uvedené množství, pečivo s vyšším podílem medu je tvrdší. Recept je původem ze Slovenska.

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 10 g mletého zázvoru
  • 125 g rozpuštěné Hery
  • 1 celé vejce
  • 35 g medu
  • 2 kávové lžičky jedlé sody
1

Nejprve si připravíme těsto na zázvorky. V misce dobře promíchejte uvedené suché přísady. Přidejte tekutý med, rozpuštěný vlažný tuk a celé vejce.

2

Z připravené směsi vypracujte tuhé těsto. Chce to trochu trpělivosti a síly, těsto se obtížněji zpracovává. Těsto si můžete udělat předem a nechat ho zabalené ve folii v chladničce nebo ho zpracovat ihned.

3

Těsto vyválejte na nepřilnavé podložce přes papír na pečení. Těsto se lepí jen velmi málo, nepodsypávejte jej moukou. Plát těsta vyválejte na sílu 5 mm.

4

Zázvorky se vykrajují formičkou ve tvaru stylizovaného kořene zázvoru. Vykrájené tvary položte na plech vyložený papírem na pečení a upečte ve vyhřáté troubě. Pečou se při teplotě 180 °C. Hotové zázvorky mají zůstat bledé. Uskladněte v plechovce na cukroví a posypte moučkovým cukrem. Ať vám chutná!

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články