Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct perníkovou chaloupku | postup | šablona | zdobení | recept

Jak upéct perníkovou chaloupku | postup | šablona | zdobení | recept

"Kdopak mi to loupe perníček?" "To nic, to jen větříček!" Mé oblíbené fráze z pohádky O Perníkové chaloupce. Ale o pohádce zde psát nebudu. Perníková chaloupka je pro mne dalším symbolem Vánoc. A já vám s radostí podrobně popíši postup krok po kroku, jak velmi jednoduše upéct a postavit perníkovou chaloupku. Přikládám šablonu na perníkovou chaloupku a tipy na její zdobení.

Co je potřeba

- odkaz na medový perník z těchto stránek: perníčky hned měkké
- perníčková poleva z bílků: odkaz na recept na bílkovou polevu
- papír
- tužku
- nůžky
- barevnou folii
- nůž
- čtverečkovaný papír
- alobal

1

Na čtverečkovaný papír si nakreslíme šablonu pro budoucí perníkovou chaloupku. První díl nakreslíme klasický domeček se střechou. Poté boční stěnu. Ta bude vysoká jako domeček bez střechy a větší obdélník, ze kterého nakonec bude střecha. Všechny nakreslené šablony vystřihneme, přiložíme je k folii a podle papírových šablon vystřihneme díly z barevné folie.

2

Vystříhané šablony z folie přiložíme na rozválené perníkové těsto a pomocí nože vyřezáváme příslušné díly na chaloupku. Nezapomeňte, že pro sestavení chaloupky je potřeba mít každý díl 2x. Poté na bočních stěnách vykrojíme okna a dveře – dveře vykrojíme, ale položíme je na plech.

3

Perníkové těsto pečeme v troubě na 160–170 °C. V troubě nám krásně naskočí díly na chaloupku. Pokud se stane, že se objeví na stranách perníku nějaké velké nerovnosti, je potřeba, abychom díly na chaloupku pěkně nožem vyrovnaly. To proto aby při sestavování chaloupky vše dobře sedělo a drželo.

4

Po vychladnutí perníčku si díly na perníkovou chaloupku krásně nazdobíme. Při zdobení používáme bílkovou polevu, ale pokud chcete mít chaloupku barevnou a nepoužívat jen klasickou bílou polevu, stačí přidat do misky s bílkovou polevou potravinářské barvivo.

5

Vždy musíme počkat, až bílková poleva zaschne, abychom mohli pokračovat v dalším postupu Pokud jsme si v perníčku vykrojily okna, z druhé strany pomocí bílkové polevy nalepíme alobal. Takto to provedeme u všech otvorů, které jsme si vykrojili do dílů, které máme na chaloupku přichystané. Kromě otvoru, kde mají být umístěné dveře.

6

Začneme se sestavování perníkové chaloupky. Nejdříve si musíme vytvořit nějaký základ na čem bude perníková chaloupka stát. Někomu stojí chaloupka na perníčku. Já jsem použila karton, který jsem pokryla alobalem. Nejdříve potřeme bílkovou polevou spodní stranu boční stěny. A tu přiložíme na podstavec, kde bude budoucí chaloupka stát.

7

Každý díl lepený pomocí bílkové polevy necháme chvíli zaschnout, aby se nám chaloupka nerozpadla. Zevnitř ji můžeme ještě ve spojích spojit papírem, který je lepší pro stabilitu chaloupky. Takto k sobě lepíme každý díl perníkové chaloupky. Bílkovou polevu dejte také na spoje zevnitř. Nebojte se ji použít klidně více, aby chaloupka dobře držela.

8

Po zaschnutí polevy je před námi asi nejtěžší krok. A tím je přilepení stříšky. Pokud uděláte střechu příliš špičatou, může se stát, že vám bude sjíždět než zaschne. Pokud přeci jen sjíždí, můžete ji pomocí párátek zajistit, aby se podpírala, dokud poleva nezaschne. Potom párátka jednoduše odstraníme.

9

A jsme u konce, už jen chybí chaloupku dozdobit. Upravit spoje, připevnit dvířka, udělat rampouchy na střeše. A naše perníková chaloupka je hotová!

Tipy

  • Čím střechu uděláte více "rovnoběžnou" se stolem, tím lépe bude na konstrukci chaloupky držet.
  • Pokud použijete jako šablonu barevnou folii, je to lepší. Neztratí se hned. A jen tak ji nepřehlédnete.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat kávová zrna | recept
Jak udělat kávová zrna | recept
Kávová zrna | recept. Kávové zrno je můj oblíbený zákusek. Vyzkoušela jsem mnoho receptů na jeho domácí přípravu a stále to nebylo ono, takové jako v…
Jak upéct cukroví se Solamylem | recept
Jak upéct cukroví se Solamylem | recept
Cukroví se Solamylem | recept. Těsto na toto cukroví je univerzální. Nemusíte ho plnit jen kávovým krémem, ale jakýmkoli jiným, i třeba marmeládo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.