Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct výborné perníčky | hned měkké | recept

Jak upéct výborné perníčky | hned měkké | recept. Tento recept na medové perníčky jsem si oblíbila nejen kvůli velikosti dávky (malých perníčků může být až 200 ks), ale protože jsou ihned měkké a taky tak dlouho vydrží i bez zvláštního skladování. Perníčky jsou důležitou součástí nejen Vánoc, ale také Velikonoc, a čím jiným potěšit své blízké než krásným perníkovým srdcem. Toto perníkové těsto doporučuji i na velké tvary, protože se krásně vypouknou.

Co je potřeba

  • 1200 g hladké mouky (750 g pšeničné a 450 g žitné)
  • 420 g moučkového cukru
  • 250 g tuku (používám nejraději margarín Hera nebo Zlatá Haná )
  • 6 ks vejce
  • 8 polévkových lžic medu
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1–2 polévkové lžíce perníkového koření
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 3,5 lžičky sody
1

Nejprve si připravíme těsto na perníčky. Začneme sypkými surovinami. V míse si promícháme mouku (kombinujeme pšeničnou a žitnou), moučkový cukr a vanilkový cukr, kakao s kořením a sodou.

2

V obyčejném rendlíku si rozpustíme tuk s medem a přivedeme k varu. Použít můžete jakýkoli včelí med, který máte doma. V některých receptech na perníčky se med neohřívá, ohřívání medu se mi však při pečení vánočních nebo velikonočních perníčků už mnohokrát osvědčilo.

3

Rozpuštěný tuk vlijeme do mouky a metlami promícháme. Dostaneme nejprve sypkou směs podobnou drobence. Pak přidáme všechna vejce, která nejprve promícháme. Vypracujeme těsto a v potravinové fólii jej necháme 1 až 3 dny odležet.

4

Než začneme rozvalovat těsto, pořádně si ho po částech propracujeme. Pak těsto rozválíme na 3 až 4 mm silnou placku, z které pomocí vykrajovátek vykrajujeme požadované tvary perníčků. Vykrajované perníčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

5

Perníčky pečeme v troubě při teplotě 190 °C. Po vyjmutí z trouby je necháme vychladnout na plechu, po vychladnutí je potíráme směsí rozšlehaného vajíčka s kapkou citronové šťávy.

6

Perníčky nakonec zdobíme bílkovou polevou. Recept na bílkovou polevu naleznete zde: Jak udělat bílkovou polevu na zdobení perníčků | recept nebo se můžete nechat inspirovat recepty na zdravější polevy na vánoční cukroví, které naleznete v následujícím článku: Jak připravit zdravější polevy na vánoční cukroví | recepty.

Vajíčko před potíráním doporučuji přecedit přes jemné sítko, aby se lépe roztíralo a nenechávalo šmouhy.

Autor: Marketa Kralova | Zobrazit autorská práva

Fotografie k receptu na vánoční perníčky: Markéta Králová

Hodnocení
Pavla (neověřeno) | St, 09/30/2015 - 13:08

Prosím je lepší dělat z hladké mouky a nebo koupit tu pšeničnou a žitnou? Dekuji moc

Katko chápu Vás ne každý má rád kakao, já osobně ho dávám ještě víc než je v receptu, protože pak lépe vynikne bílá poleva ale není problém kakao úplně vynechat.

Katka Nea (neověřeno) | Čt, 12/18/2014 - 07:10

Zkusila jsem..upekla..ale nic moc...presne podle receptu..jsou prilis kakaove...nebudu jiz opakovat...:-(

Blanka J. (neověřeno) | St, 12/10/2014 - 21:09

Perníčky jsem pekla dnes, po 2 dnech uležení v ledničce, malé i velké tvary na 190° 10 minut, vypadají krásně, i tak chutnají, zítra nazdobím. Moc děkuji za recept.

Iveta Š. (neověřeno) | Po, 12/08/2014 - 13:17

Perníčky jsou perfektní, hned měkké. Opravdu k sežrání :-) Nevím zda nám do Vánoc vydrží a nebudu muset péct další dávku.

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Málokteré vánoční cukroví má u nás o Vánocích tak pevné místo. Perníčky se na vánoční míse vyjímají hned vedle lineckých hvězdiček a vanilkových rohlí…
Obrázek není k dispozici
Upečeme si medové vánoční perníčky. Tento recept na medové vánoční perníčky si určitě oblíbíte, stejně jako já. Medové vánoční perníčky neodmyslitelně…